De nasjonale prøvene måles på en skala med resultater fra 1 til 100, og tallene som i dag presenteres fra Utdanningsdirektoratet viser gjennomsnittsresultatet av alle elevene som har deltatt i prøvene i 8.- og 9.- klasse.

LES OGSÅ: «Når er en lærer en lærer?»

Jonas Stein, som underviser i kvantitative metoder og statistikk på UiT – Norges arktiske universitet, forklarer at statistikken kort oppsummert viser at elevene i Tromsø leverer resultater som er jevngode med tidligere år.

Stabile resultater

– Både lesing, regning og engelsk viser stabile resultater, og de små endringene som vises ligger innenfor feilmarginene. Statistikken viser at Tromsø nasjonalt ligger litt over det nasjonale gjennomsnittet resultatmessig, men det er så lite at det ikke blir statistisk signifikant, forklarer Stein.

Resultatene presenteres med en spredning som viser hvor 60 prosent av elevene ligger på skalaen.

– Det betyr at man på en skole med 100 elever, har tatt resultatene fra eleven som gjorde det 20. best til eleven som gjorde det 80. best, altså har man strøket de 20 prosentene som fikk best resultat og de 20 prosentene som gjorde det dårligst, forklarer Stein.

Ubetydelige forskjeller

I både lesing, regning og engelsk fikk elevene i tromsøskolen et resultat på 52, med henholdsvis 733, 720 og 739 deltakende elever.

Spredningen i alle de tre prøvene er stabil fra skoleåret 2014/2015 og fram til i dag.

– Spredningen viser kanskje en liten positiv oppgang, men også dette ligger innenfor feilmarginene, noe som gjør endringene fra år til år ubetydelige, sier Stein.

– God undervisning

– Det disse resultatene viser er rett og slett at det gis god undervisning i Tromsø, og at elevene leverer gode resultater både sammenlignet med seg selv og med andre skoler i Norge, sier Stein.

De nasjonale prøvene er delt inn i fem mestringsnivå, hvor nivå én viser at elevene håndterer de mest grunnleggende elementene i faget, mens nivå fem tilsier at elevene har god kjennskap til fagene og klarer å løse avanserte formler og oppgaver.

Også her holder tromsøelevene fast ved resultatet fra de siste årene, og hovedvekten av elevene i både 8.- og 9.-klasse ligger på nivå tre og fire.