Kulturstiftelsen har fått navn Artica Svalbard og skal bidra til å utvikle det norske kunst og kulturfeltet, Svalbards attraktivitet samt økt fokus på nordområdene. Det skriver kulturdepartementet i en pressemelding.

Tromsø-tungt styre

Styret til Artica Svalbard er konsernsjef for Sparebanken Nord-Norge, Jan-Frode Janson (styreleder), kunstner Anne Katrine Dolven, Marit Anne Hauan som er direktør for Tromsø Museum, Kjetil Trædal Thorsen som er arkitekt og Moa Bjørnson som er «kaospilot».

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) håper stiftelsen kan bli et positivt bidrag til Kultur-Norge.

– Jeg håper at kulturarbeidere og kunstnere fra alle felt skal hente inspirasjon fra Svalbards unike natur. Sammen med de private medstifterne ønsker vi å øke den internasjonale interessen for Svalbard og nordområdene, og å bidra til utviklingen av det norske kunstfeltet, skriver ministeren i en pressemelding.

Sparebanken med

Også Sparebanken er med på satsingen.

– Svalbard er en viktig del av Kulturnæringsstiftelsen Sparebanken Nord-Norges satsingsområde. Vi tror etableringen vil skape viktig næringsutvikling, samtidig som Svalbard blir satt på den globale agendaen på helt nye områder, uttaler styreleder Marit Reutz.

I Kulturdepartementets budsjett for 2017 er det foreslått 2,5 millioner kroner til satsingen – som skal sikre stiftelsens drift og administrasjon. I tillegg bidrar medstifterne Fritt Ord og Kulturnæringsstiftelsen med tre mill. kroner hver over tre år til stiftelsens aktiviteter. Det samme gjør Sparebankstiftelsen DNB.

STIFTERE: Kulturminister Linda Hofstad Helleland, administrerende direktør Knut Olav Åmås i Stiftelsen Fritt Ord og styreleder for Kulturnæringsstiftelsen Sparebank1 Nord-Norges, Marit Reutz. Foto: privat