I mai ble en jusseksamen annullert etter at noen studenter fikk øye på deler av en eksamensoppgave under bokkontrollen og opprigging av datamaskinene til eksamen opp en time tidligere for bokkontroll og opprigging av datamaskinene.

Erstatningskrav

Tord Pedersen er tillitsvalgt for jusstudentene på 5. avdeling ved UiT som alle måtte ta nye eksamener i høst.

– Flere studenter sendte erstatningskrav etter den nye eksamenen som ble avholdt i høst. Erstatningskravene går på ting som erstatning i forbindelse den uplanlagte eksamenen, som tapt arbeidsinntekt for å ta seg fri fra jobb for å forberede seg til eksamen, erstatning i forbindelse med reiseutgifter for dem som ikke bor i Tromsø eller som tar fag andre steder i landet. Noen fremsatte også krav for avbestilte ferier, for å få dekket avbestillingsgebyr og slikt, forklarer Pedersen.

Avslag

De fleste av studentene som ba om erstatning fra UiT har mottatt avslag på sine krav.

– I hovedsak så er det studenter som tar fag i andre deler av landet i høsten som har fått innvilget erstatningskravene om å få dekket reiseutgifter. Studenter som tar spesialfag ved UiT, men av ulike grunner bor andre steder i landet, har ikke fått erstattet reiseutgiftene, så de fleste erstatningskravene har blitt avslått.

– Synd

Det er likevel ikke avslagene i seg selv som har skapt mest misnøye blant studentene, men at mange har mottatt et standardisert avslagsbrev.

– Avslagsbegrunnelsene er veldig standardpreget, og begrunnelsene er tidvis upresis. Det gjør at det er vanskelig å vite hva som er vektlagt for avslagene. Det virker som om UiT ikke har tatt hensyn til de individuelle sakene. Noen har fått samme avslag på en søknad om å få erstattet tapt arbeidsinntekt, som dem som har søkt om erstatning for avbestilling av ferie. Det er synd, sier Pedersen.

Studentene har ikke anledning til å klage på avslagene. Ifølge Pedersen har ikke alle studentene ikke fått svar på erstatningskravene, men at de siste studentene skal få svar i løpet av uka.

– Alle vurderes etter de samme kriteriene

Studiedirektør Heidi Adolfsen sier de ikke har hatt noen «klipp og lim»-svar på avslagene til erstatningskravene.

– Vi har selvsagt behandlet alle søknadene individuelt, men vurdert dem etter de samme kriteriene. Det er mange studenter som er berørte, men ut ifra hvor mange det er snakk om, så har vi ikke fått unormalt mange erstatningskrav, sier Adolfsen, og fortsetter:

– Noen har også fått invillget kravene sine, men siden tidspunktet for den nye eksamen ble lagt til etter semesterstart var mange av dem som ble rammet uansett på plass i Tromsø.