For en måned siden åpnet Tromsø kommune timebestillingen for gratis HPV-vaksine til kvinner født mellom 1991 og 1996. Fredag i forrige uke hadde bare om lag 400 kvinner meldt sin interesse, i en målgruppe på mellom 2.500 og 3.000 kvinner. Det bekymrer overlege Sveinung Sørbye.

– Hver eneste dag undersøker jeg prøver fra kvinner med HPV-infeksjoner og unormale celleprøver, og hver måned ser jeg prøver fra kvinner med livmorhalskreft, forteller Sørbye.

Forebygging

Livmorhalskreft kan i teorien forebygges nesten 100 prosent gjennom celleprøver, HPV-testing og HPV-vaksiner. Derfor overrasker det Sørbye at så få ønsker å ta vaksinen.

– Bare så langt i november har UNN fått inn prøver fra to unge kvinner som har fått livmorhalskreft. Det kunne vært unngått dersom de hadde fått vaksinen, sier overlegen.

Sørbye har vanskelig for å se hvorfor interessen for vaksinen ikke er større.

– Denne myten om at det ikke er noen vits i å ta vaksinen etter at man har debutert seksuelt kan kanskje spille inn for noen, men for å ha det helt klart; kvinner som får muligheten bør vaksinere seg uansett. Vaksinen fungerer også etter at man har debutert, forsikrer Sørbye.

Risiko

– En del kvinner tenker kanskje også at «jeg har vært gift med samme mann i 10 år, så da er det greit», men slik er det faktisk ikke. Dersom du ble smittet med HPV-infeksjon på byen for to uker siden er det langt mindre risikabelt, enn hvis du har hatt infeksjonen i ti år og kroppen ikke har blitt kvitt den, sier Sørbye.

Overlegen mistenker også at noen kvinner tror det er nok å ta celleprøve av livmorhalsen hvert tredje år.

– Hvert år er det 300 tilfeller av livmorhalskreft i Norge, og forekomsten av livmorhalskreft hos kvinner under 40 år er økende. Halvparten av alle kvinner som behandles for celleforandringer er under 34 år, sier Sørbye.

Gratis

Overlegen er klinkende klar i sin oppfordring til unge kvinner.

– Alle kvinner som er født fra og med 1991 til 1996 bør benytte seg av tilbudet om gratis HPV-vaksinering.

Også yngre kvinner og jenter som av ulike årsaker ikke har fått vaksinen gjennom barnevaksinasjonsprogrammet har mulighet til å få vaksinen nå.