På grunn av språkproblemer er det i ettertid nemlig blitt reist spørsmål om hendelsesforløpet.

Isatou Samba har siden 2009 jobbet som renholder i kommunalt eide Fagrent. Fredag 19. april 2012 var hun som vanlig på jobb. Hun skulle være ferdig til klokken 13.00 for å rekke fysioterapitimen på Seminaret klokken 13.30. Planen var å ta bussen fra stoppet i Hans Nilsens vei, bare noen meter fra kirka.

Men slik skulle det ikke gå.

Falt og slo seg

Renholdet på Kulta, Black Box og Ishavskatedralen var unnagjort, og det eneste som gjensto var å kaste noen søppelsekker i containeren på yttersida av kirka.

Så langt kom hun ikke.

– Jeg gikk ut døra på nordsida av kirka (Alfred Hansens vei, red.anm.). Det var tungt å bære. Før jeg kom til containeren falt jeg forover med kroppen, og jeg tok meg for med hendene i fallet. Jeg slo meg i ansiktet, på hendene og kneet, forteller Samba.

Fikk hjelp

Hun sitter på kontoret til advokaten sin, Tore Leiros i Advokatene Leiros og Olsen AS, når hun forteller om dramatikken hun opplevde for fire og et halvt år siden.

På grunn av språkproblemer og spørsmål om hvor fallet egentlig skjedde, har hendelsen i april 2012 nå fått følger for om hun får erstatning for skaden eller ikke.

Samba husker at et en mann og en kvinne kom til for å hjelpe henne etter fallet.

– De spurte om jeg var ok. Jeg tror de kunne være i 20-årene begge to, og de kom gående fra oversiden av Ishavskatedralen. De reiste meg opp. Jeg måtte støtte meg mot en vegg. De spurte hvor jeg skulle og om jeg trengte taxi. Jeg sa ja, og de ringte etter bil med mobilen min, sier hun.

Skriker av smerte

Med blodig sår i ansiktet, skadet hånd og kne ventet hun fem-seks minutter før taxien kom. Den mannlige sjåføren spurte hva som hadde skjedd, og hvor hun skulle.

Da de kom til Seminaret, fikk hun hjelp av taxisjåføren med å komme seg til heisen. Taxien betalte hun med kontanter, forteller hun.

Fysioterapeuten finner raskt ut at Isatou Samba har skader som trenger sjekk av fastlegen. Vel fremme hos legen skriker hun til når han trykker på tommelen. På kneet er det et stort sår.

Misforståelse

Fastlegen sier hun må til UNN for behandling av skadene. Den ene tommelen er knekt og må gipses.

Hun kontakter arbeidslederen sin på Fagrent for å fortelle hva som har skjedd.

– Arbeidslederen sier jeg må komme på mandag for å skrive skademelding. Jeg vet ikke hva det betyr. Jeg forteller henne hva som skjedde og at jeg skulle ta bussen til fysioterapeuten etter jobb. Jeg er ikke så flink med norsk, og så snakker jeg så fort. Hun misforsto meg og skrev i skademeldingen at jeg falt på busstoppet, og ikke mens jeg var på jobb ved kirka, sier Isatou Samba.

Fra 100 til 40 prosent jobb

Skademeldingen sendes Nav som sier skaden ikke er en yrkesskade siden den skjedde på busstoppet. Ny skademelding sendes Nav, med forklaring om misforståelser som følge av språkproblemer. Nå blir skaden godkjent som yrkesskade.

Før skaden jobbet hun hundre prosent som renholder, nå jobber hun bare i 40 prosents stilling på grunn av kneskaden.

– Protector Forsikring fikk kjennskap til de to skademeldingene allerede høsten 2012, men påberopte først sommeren 2016 at det var den første som var «riktig». De har dermed satt Isatou i en nærmest umulig bevismessig situasjon hvor hun skal få tak i vitnene fire år etter fallet. Men vi håper at noen av de involverte husker hendelsen og leser avisen i dag slik at de kan ta kontakt med oss og fortelle hva de så, sier advokat Tore Leiros.

Isatou Samba håper nå at de som kjenner seg igjen i det hun forteller, spesielt det unge paret og taxisjåføren, tar kontakt. Det eneste hun ønsker er å bli trodd, og at de tre kan bekrefte hennes historie om hva som skjedde. Hun er glad for støtten fra arbeidsgiver og fagforening.

Håper på respons

– Jeg er takknemlig overfor både Fagrent og Fagforbundet som har fortalt meg hvilke rettigheter jeg har.

Mobilen hennes som ble brukt for å ringe etter taxi er ødelagt, og hun har ingen taxikvittering å vise til. Dermed er håpet dem som kom til unnsetning og taxisjåføren.

– Jeg var alene på jobb og har ingen andre vitner enn ungdommene og taxisjåføren.

Også advokaten håper omtale i avis og på nett kan føre til at de melder seg.

– Når folk leser dette, håper jeg det blir snakk rundt lunsjbordet, og at dette vil føre til at noen tar kontakt, sier Leiros.

– Hvis noen andre har sett noe, må de også komme med informasjon som kan belyse saken min, legger Isatou Samba til.