Det nye PET-senteret ved UNN i Breivika skulle i utgangspunktet koste en halv milliard kroner – eller mer nøyaktig 500,8 millioner kroner.

Etter hvert i prosjekteringsfasen er det hele blitt dyrere – nå er investeringskostanden berammet til 569 millioner kroner, altså 68 millioner kroner mer enn opprinnelig.

Tar penger fra egen pengebok

Fra eier – Helse Nord – sin side har man funnet rom for 60 av disse andre steder, men åtte gjenstår. Nå blar altså UNN selv opp midlene.

– Vi hadde muligens kunnet få ekstrabevilgninger fra Helse Nord til å dekke dette, men fra UNNs styre har vi selv foreslått å finne pengene, sier Jorhill Andreassen, styreleder ved UNN.

Budsjettansvar

Hun sier at det stilles strenge krav til budsjettdisiplin og ansvar i hele Helse-Norge, og at man fra UNNs side ikke ønsket å gå utover bevilgningene fra Helse Nord.

– Det ville vært urimelig om vi kom til Helse Nord og ba om mer penger når vi samtidig stiller krav til andre om å holde sine investeringsbudsjetter, sier Andreassen.

Nye krav og behov

Det er mange grunner til de økte kostnadene. Blant annet er det meldt seg nye behov, samt nye tekniske krav til bygget.

Endringer underveis

– Vi må vel si at veien er blitt til mens vi har gått, og det er kommet inn flere ting i senteret som ikke var beregnet fra begynnelsen, sier Andreassen.

Blant tingene som er kommet til er strengere sikkerhetskrav til trykkluftsanlegg, nye brannsikringstiltak, forskningsarealer og flere funksjoner.

Nye Mohn-penger

Bergens-milliardær Trond Mohn har tidligere gitt 50 millioner kroner i gave til PET-senteret. Gavene fra Mohn har også ført til at PET-senteret er blitt større – og at man har kunnet legge prosjektstarten tidligere.

Derfor har Mohn gitt beskjed til Helse Nord og UNN at han vil ta regningen for ekstrakostnadene som har oppstått som følge av hans gaver.

– Det er en bevilgning på 12 millioner, sier Andreassen.