Striden mellom Tomasjord Amfi Borettslag og Danske Bank startet allerede i 2013 da en gruppe andelseiere reiste erstatningssøksmål mot Danske Bank ved Nord-Troms tingrett. Da krevde saksøkerne erstatning for tap av innskudd, herunder enkeltes tapte verdistigning som følge av at borettsandelene var gått tapt. Erstatningssøksmålet var også rettet mot utbyggingsselskapet og borettslagets forretningsfører, men forfalt siden.

Anke

De saksøkte mente på sin side at et erstatningskrav under enhver omstendighet var foreldet. De mener at borettslaget styre på et langt tidligere tidspunkt var klar over den vanskelige situasjonen, som endte med en konkurs i 2010. Av den grunn burde søksmålet kommet før, hevdet de. Danske Bank vant fram i tingretten, hvor konklusjonen var at erstatningskravet var foreldet. Motparten anket saken videre til lagmannsretten, som konkluderte med at kravet ikke var foreldet.

Ikke foreldet

Nå har Høyesterett behandlet saken. Flertallet kom fram til at foreldelsesfristen fra andelseiernes krav ikke startet å løpe før andelen gikk tapt på grunn av konkursen.

– «Avgjørende for vurderingen var at borettslagslovens bestemmelse om at et borettsinnskudd ikke kan skilles fra andelen i laget. Det fremsatte kravet var derfor fremsatt i tide», er konklusjonen til høyesterett.

Et mindretall mente at kravet som ble fremsatt kom for sent.

LES OGSÅ: Tapte millioner da borettslaget gikk over ende

Høyesterett avsa følgende dom:

1. Anken over lagmannsrettens dom, domsslutningens punkt 2, forkastes.

2. Lagmannsrettens dom, domsslutningens punkt 4, oppheves. Spørsmålet om sakskostnader utsettes til den senere avgjørelse som avslutter saken.

16 millioner kroner

Dermed kan borettslaget nå komme med erstatningskrav mot Danske Bank. Tidligere er det kommet fram at de vil komme med et krav på 16 millioner kroner.