Fylkeslege Svein Steinert opplyser at han i fjor fikk 27 saker oversendt. Av disse ble 24 stadfestet – det vil si at pasienten ikke fikk medhold i klagen. Hittil i år er antallet økt til 55. Bare fem har endt med at pasienten kom bedre ut enn det Pasientreiser konkluderte med.

Nytt regelverk

– Jeg tror det nye regelverk kan være årsaken – at pasientene misforstår og tror at de har større rettigheter. Derfor klages det, sier Steinert.

– Når så få får medhold, skyldes det at Pasientreiser i utgangspunktet har laget en gjennomtenkt og korrekt sak. Når det havner på vårt bord, er resultatet – i flesteparten – gitt på forhånd.

Standardsatser

Ifølge Steinert viser de nye forskriftene langt tydeligere hva en pasient har rett til.

– I dag fastsettes tilbakebetaling av utlegg etter faste standarder. Det er også slik at pasienten må forvente å betale mer.

– Dessuten er det strammet inn på enkelte områder – eksempelvis ved bruk av transport til fysikalsk behandling.

Fikk ikke rekvisisjon

I forrige uke skrev iTromsø om Magne Nikolaisen på Olderbakken som måtte avlyse en fysioterapitime fordi han manglet rekvisisjon til transport. Han havnet mellom to stoler fordi behandler mente at det var Pasientreiser som måtte ordne de nødvendige papirene.

– Det er feil, understreker fylkeslegen.

Bryter loven

– Det nye regelverket sier i klartekst at det er behandleren som skal ordne med rekvisisjoner. Det er ikke noe argument – slik mange leger og andre hevder – at disse oppgavene er tidkrevende og går utover behandlingstiden generelt.

– Dersom helsepersonell ikke skriver ut rekvisisjoner, bryter de loven. Og det kan få konsekvenser, sier Steinert.

Negativ fokusering

Seksjonsleder hos Pasientreiser UNN, Bernt Nerberg, sier at en av årsakene til at det kommer inn flere klager, kan ligge i mye negativ fokus på Pasientreiser den siste tiden.

– Dernest ser det ut som om regelverket kan virke mer komplisert og at pasienten forventer en høyere refusjon enn det de faktisk har krav på.

faksimile: Magne Nikolaisen måtte avlyse behandlingstime fordi han ikke fikk rekvisisjon til transport.