I fjor startet lege Christine Hesla prosjektet "Et dagsverk for flyktninger", som til sammen førte til 3,2 millioner kroner til Flyktninghjelpen. I år ønsker hun å rette flyktninghjelpen inn mot sysselsetting og integrering, og derfor har prosjektet "Syria hjelper deg ut av tidsklemma" dukket opp.

– Vi vil gjøre flyktninghjelp til noe annet enn det det er i dag. Vi vil gjøre det til noe hipt, og vi ønsker å gi stoltheten tilbake til de som har havnet i denne kjipe situasjonen, sier Hesla.

– Dårlig tid

Hun og familien har det siste året spist middag på asylmottaket i Tromsø en gang i uka. Her har hun blant annet møtt en sjokoladefabrikkeier fra Aleppo i Syria, som mener nordmenn flest har veldig dårlig tid.

– Han sa til meg at "nordmenn har ikke tid til å lage mat, jeg vil lage god mat til nordmenn!".

Slik fødtes ideen om å starte en foodtruck som selger ferdige middager til de som ikke har tid til å stå på kjøkkenet. Foodtrucken skal driftes av flyktninger, og være en hjelp for tromsøværinger i tidsklemma. I oppstartsfasen skal maten lages på Hildr, som vil spille en viktig rolle i prosjektet.

– Vi ønsker at flyktninger skal få komme fort ut i arbeid i et bærekraftig system, der de tjener penger og er likeverdige bidragsytere i Norge. Vi vil skape en arena der det skjer en kulturutveksling, og det skapes gjensidig respekt, sier Hesla.

Fra sympati til empati

– Det er ikke mangel på vilje fra flyktninger til å komme ut i arbeid, men det er mangel på muligheter. Det er ressurssterke folk vi har fått inn i landet, og vi tror det er et marked for bærekraft og bistand. Ved å kombinere de to kan de hjelpe oss i tidsklemma, samtidig som det gjør verden til et litt mindre urettferdig sted, mener hun.

– Flyktninger ønsker også å hjelpe andre. Det er hyggelig å hjelpe.

– Ja, det er viktig for oss å snu sympati til empati – at vi føler med flyktningene, ikke for dem. De skal bli en del av oss, sier Gabriela Carlehed Jacobsen på Hildr.

Hildr skal holde i trådene når det gjelder det praktiske i prosjektet – skaffe og klargjøre foodtrucken, sørge for at alt papirarbeid er i orden, og ha ansvar for lønnsutbetalingene.

– Vi ønsker å bidra med vår ekspertise, men det er flyktningene som skal drifte vogna. En foodtruck valgte vi fordi den er mobil, og man har mulighet til å møte folk der de er – folk skal ha mulighet til å få tak i bra og god mat rett utenfor arbeidsplassen, understreker Jacobsen.

Smugstart

Prosjektet er ennå i en tidlig fase, men Jacobsen og Hesla håper at man kan få til en smugstart under TIFF i januar. De er i dialog med både kommunen og Innovasjon Norge om eventuell økonomisk støtte, og i dialog med Tromsprodukt og det syriske miljøet i byen for å finne noen som vil drifte vogna.

– Målet er å utvikle en enkel og bærekraftig modell her i Tromsø som lett kan videreføres til andre byer. Det er et lavterskeltilbud for å få folk ut i arbeid, slik at de kan bidra med sin kompetanse, sier Hesla.

– I tillegg vil vi kunne tilby et helt nytt kjøkken til folk her i byen.