15. april 1987 skriver nemlig Bladet Tromsø om at irske Joe Hanrahan (23) slutter i TIL, ti dager etter at han ankom byen. Men det var ikke det at Joe Hanrahan var en dårlig spiller. Tvert imot.

Ingen typisk spiller

– Joe Hanrahan representerer ikke den typiske, gamle engelske spillestilen. Han er god med ballen, får raskt kontroll og skjermer den godt. Imponerende som ballfordeler. Når han ikke hadde ballen var han hele tiden spillbar, og ga til kjenne hvor han befant seg. Brynes midtbane hadde store problemer med å markere Hanrahan som også er løpesterk, skriver Bladet Tromsø etter Hanrahans debut i TIL-drakta under Nissan Cup-kampen mot Bryne den 4. april 1987.

En kamp Hanrahan bidro sterkt til at TIL vant.

Det var ikke det at han følte seg dårlig tatt imot. Tvert imot.

Bodde hos «Boa»

– Jeg er meget godt fornøyd med den velkomsten jeg har fått her i Tromsø, den har bare vært fantastisk. «Boa» som jeg også bor hos har gjort alt for at jeg skal finne meg til rette både i klubben og byen som han har vist meg rundt i både på øya og over brua, skrev sportsjournalist Helge Matland som tok Hanrahan med seg i skitrekket i Kroken.

Og det var ikke det at han ble mislikt av sine lagkamerater. Tvert imot.

– En medvirkende årsak til at Joe Hanrahan har fått en så varm velkomst er nok også å finne i han selv som person med sitt smittende humør, åpenhet og omgjengelighet, fortsetter nemlig Matland.

Og det var heller ikke mangel på sportslige utfordringer. Tvert imot.

Hvorfor?

– TIL er et lag med fine spillertyper, store og robuste spillere med meget god fysikk. Den første treninga jeg hadde med laget på mandag overrasket meg. Vi trente da styrke med vekter, og jeg hadde ikke på forhånd regnet med at det skulle være hardere enn den vi har i United, sa Hanrahan.

Så, hva var det da som fikk ham til å trekke seg?

Da sjefen hans, United-manager Alex Ferguson, begynte å se seg om etter flere spisser, innså Hanrahan at han kunne ikke være lenge borte fra jobben. Han var allerede Fergusons fjerdevalg, og mente nå det var på tide å få United-kontrakten fornyet eller se seg om etter en ny klubb.

– Det kryr av spillere som har vært på reservelaget i klubber, for så å slå ut i full blomst i andre klubbdrakter. Proffspiller er man ikke lenge, og kanskje jeg har en fremtid i en annen engelsk klubb, sa Hanrahan til «Tromsø» da avskjeden var et faktum.

17. april sto han igjen på treningsbanen til United. Kontrakten ble fornyet, men ble den siste for United. Også den sesongen tilbrakte han på reservebenken. Etter det flyttet han hjem til Irland hvor han spilte en sesong for Shamrock Rovers (1987–88)– Irlands Rosenborg, – og deretter Limerick City, Derry City, Dundalk, Bohemians og Monaghan United hvor han avsluttet sin fotballkarriere i 1999.

Etter det kunne Hanrahan falle tilbake på sin økonomiutdanning fra University of Dublin, hvor han også startet sin profesjonelle fotballkarriere. For som han selv sa:

– Det kommer en dag da fotballkarrieren er over, og da er det ikke lenger så mye en kan bruke beina til for å tjene til livets opphold. Da er det viktig at en har forutsetning til å la hjernen overta den oppgaven.

SKUFFELSEN: Dette bildet av Hanrahan i dyp samtale med Hans Thore «Boa» Hansen brukte vi da Hanrahan forlot byen. Da var Hansen og resten av TIL-ledelsen naturlig nok skuffet. Foto: Ronald Johansen