Jeg elsker kveite. Med unntak av skrei er det fisken jeg lager aller helst og aller mest.

Saftig, fast og velsmakende – og mulig å variere i hardt nær det uendelige.

I ukas kveiteoppskrift skal vi bruke kveitefilet, men man kan også bruke kveiteskiver om man ikke får fatt i fileten. Det er imidlertid viktig at man får et tjukt nok stykke.

Vi serverer kveita sammen med brassert fennikel og gulrot – og en nydelig selleri- og persillerotmos.

Bakt kveitefilet

  • 150 g kveitefilet per person

  • 1 gulrot per person

  • 1/2 fennikel per person

  • 1 glass tørr hvitvin

  • 2 ss godt smør

  • Salt, pepper, tørket estragon

Artikkelen fortsetter under bildet

STYKKEVIS: Et tjukt stykke kveitefilet spiller hovedrollen i ukas matspalte. Man beregner cirka 150 gram per person.

Skrell gulrøtter, del de på langs og kutt i biter på fem cm. Puss og kutt fennikel i båter. Fjern de groveste bitene av rota – men ikke alt, rota holder båtene sammen.

Smelt smør i en langpanne eller stor stekepanne og fres fennikel og gulrøtter til de får litt farge.

Skyv grønnsakene til side i panna og legg i kveitefilet i helt stykke med kjøttsiden ned. Fres i to-tre minutter til det er dannet seg en fin stekeskorpe.

Snu fisken, hell på vinen, strø på krydder og sett inn hele panna i ovnen på cirka 200 grader. Stek til grønnsakene er myke og kveita er fast – det tar cirka 18–20 minutter.

Artikkelen fortsetter under bildet

VINSKVETT: Et glass vin helles over fisk og grønnsakene.

Lun mos

  • 100 g sellerirot per person

  • 100 g persillerot per person

  • 1 melen potet per person

  • Smør, matfløte (eller kokosmelk!), salt og pepper

Artikkelen fortsetter under bildet

GRØNT: Selleri- og persillerot er basen i den lune og søte mosen, mens fennikel og gulrøtter blir litt røffere etter å bli bakt i ovn.
  • Skrell rotfruktene og potetene. Del i mindre biter og kok disse møre i vann. Mos med en «stamper» og bland inn smør, fløte og krydder.

  • Kjør deretter mosen med en mikser slik at den blir fluffy og helt slett.

  • Selleri og persillerot er søte grønnsaker, så vær obs på dette om du velger å bruke kokosmelk.

  • Legg en klikk mos på tallerkenen, legg et kveitestykke oppå – dekorer med gulrøtter og fennikel.

  • I glassene vil en fransk chardonnay-vin eller en pouilly-fumé passe utmerket. Vinen må være litt kraftig for å hamle opp med kveitefettet.

Vel bekomme!