– Jeg har ikke ett dårlig ord å sin om Tromsø. Oppveksten var fin og byen liten. Og som mange andre, snek jeg på ferga når vi skulle på kino på gamle Bellevue i dalen. Men fordi mannskapet kun tok betaling fra byen, gikk vi etter hvert også over brua mens arbeidet pågikk. Da balanserte vi på et par planker der midtspennet manglet. Tilbake tok vi ferga – fordi det var gratis.

Lønnsom halvliter

For å få penger til kinoen, samlet unge Nerdrum og kameratene tomflasker. To ga 60 øre i lommen. Det holdt til billett og noen karameller.

Han husker også at han var en ivrig blodgiver – fordi halvliteren ble betalt med en sjekk på 40 kroner. For den summen fikk han halvannen flaske Brandy Spesial på polet ...

Ikke slå oss ned

– Min første kone kom nordfra. Derfor var det bestemt at vi ikke skulle slå oss ned der jeg fikk dommerfullmektigstilling. Men Arendal var på mange måter en fantastisk by. Etter hvert åpnet jeg advokatpraksis – noe som også gikk veldig bra. Derfor var det lite – om noe – som sa at vi skulle flytte. Likevel skjedde det.

Tilbake i Tromsø og etter å ha hatt praksis over bankfilialen ved bruhodet i Skippergata, ble huset i Fiskergata ledig.

Likte gamle gårder

– Både kona og jeg likte gamle gårder som kunne rehabiliteres. Derfor gikk vi i gang med huset som ble innredet i tre etasjer.

Den som går inn i advokatkontoret til Gunnar Nerdrum, får følelsen av å gå tilbake i tid. Alt er som for 35 år siden og totalt gjennomført i datidens stil.

– Jeg trives her. Likevel er ikke omverden like begeistret. Vi har gjort flere forsøk på å selge eiendommen uten å lykkes. Nå etablerer min samboer romutleie på grunnplanet, mens boenheten i loftsetasjen skal utvides og moderniseres. Kontorfasilitetene i andre beholder jeg. Det kan være godt å ha et skrivebord å sette seg bak.

Bitte liten

Etter skilsmissen med sin første kone, endte Gunnar Nerdrum opp på loftet i Fiskergata.

– Jeg hadde et krypinn på 30 kvadratmeter. Mange mente at det ikke var en høyesterettsadvokat verdig. Men jeg trivdes.

– Dessuten flyttet jeg nokså raskt til Paris – til min kone nr. 2. Hun hadde leilighet og bolig på landet.

Praksis nr. 2 og 3

Paris-oppholdet endte med praksis nr. 2 for høyesterettsadvokaten fra Nordens Paris. Det ble også et tredje kontor – i Moskva.

– Sistnevnte har jeg fortsatt, mens Paris-avdelingen ble lagt ned for noen år siden. Alle gikk godt økonomisk, men det ble for mye å holde på med, erkjenner 75-åringen i dag.

Topp juridikum

Da unge Nerdrum i sin tid avla sin eksamen i Oslo, var det med et resultat som jurist-Norge ikke hadde sett maken til. Etter hvert ble han også landets yngste høyesterettsadvokat.

– Den tittelen ble jeg glad i og har benyttet siden. Det er mer schwung over den enn å være «advokat med møterett for Høyesterett».

– Du har en lang karriere bak deg. Har du saker du husker spesielt – en hyggelig og en ikke fullt så hyggelig?

– Da trekker jeg fram Fesil Nord-konkursen – smelteverket i Finnfjordbotn. Til tross for at det var en komplisert sak, endte det med dividende til kreditorene. Boet ble også solgt og driften – som var viktig for regionen – videreført.

Tragisk flykrasj

– I motsatt ende trekker jeg fram det som skjedde i kjølvannet av flykrasjet i Operafjellet på Svalbard. Da representerte jeg rundt 300 etterlatte i erstatningssaken. Den tok en uventet vending da vår motpart krevde sikkerhet for saksomkostningen. Det kunne ikke klientene – i hovedsak ukrainere – stille og endte opp med en minimumsutbetaling. Arbeidet var omfattende, men resultatet dårlig, minnes Nerdrum.

Spark og sykkel

Det hører med til historien at høyesterettsadvokaten aldri har vært så nøye på det. Han oppsøker like godt klientene på sparkstøtting som på sykkel.

– Det er meg i et nøtteskall. Jeg har også en 1957-modell Boble i garasjen som jeg benytter når strekningene blir litt lenger. Den har jeg hatt i snart 40 år og den holder utvilsomt noen til.

Eksploderte

– Tidligere i år provoserte du mange etter noen dristige uttalelser rundt voldtekt?

– Ja! I et leserinnlegg i Klassekampen, som redaksjonen sendte tilbake og ba meg «spisse» ytterligere, skrev jeg om minimumsstraff i voldtektssaken. Ved bruk av en del blomstrende uttrykk, eksploderte det på sosiale medier.

– Bakgrunnen for det hele var mitt syn på minimumsstraff. Her mener jeg at om den ikke hadde eksistert, ville dommere satt straffen ut fra det Høyesterett anviser. Slik ting er nå, kan faktisk en gjerningsperson bli frifunnet for sin handling.

– Nå skal det også sies at deler av leserinnlegget ble kuttet slik at mine uttalelser rundt overfallsvoldtekter ikke kom med. Dermed ble innlegget skjevt fremsatt.

– Men uansett: I slike saker er det naivt å tro at det ikke finnes grader av skyld og formildende omstendigheter, sier 75-åringen og stopper der.

Pensjonisttilværelsen

– Om pensjonisttilværelsen sier Gunnar Nerdrum at han ikke har noen konkrete planer.

– Jeg er ingen utpreget mosjonist, men har likevel mange jern i ilden. Blant annet sto jeg forrige helg på stand for Palestinakomiteen.

– Derfor tror jeg på mange, interessante år fremover, konkluderer den tidligere høyesterettsadvokaten.

Fem Kjappe:

Hvor går din drømmeferie?

– Tromsø og omegn. Kanskje kan jeg stikke en tur til Kvænangen eller Senja. Tromsdalstinden er også et yndet mål – om jeg kommer opp. Og så bør du kanskje få med at jeg også – fra tid til annen – oppsøker sol og varme.

Hvordan er dine medievaner?

– Jeg leser papirutgavene av iTromsø og Klassekampen daglig og får med meg nyheter på radio og TV.

Hvem er ditt forbilde?

– Det må være min far – avdøde Kaare Nerdrum som var sorenskriver i Lyngen.

Hva er du mest stolt over?

At jeg i en alder av 75 år fortsatt går på egne bein og at jeg oppfyller de krav som stilles til meg.

Hva er ditt livsmotto?

– Vi står han av...

Håkon Elvenes: – Først og fremst er han en dyktig og inspirerende fagperson. En vennligsinnede sådan. Gunnar har vært sosialt engasjert så lenge jeg har kjent ham. Han har vært en primus motor for det lokale juristmiljøet – ikke minst når de årlige festene skulle tilrettelegges. Han har også vært sentral i Den norske advokatforeningen og i rettssikkerhetsutvalget. Og han har bidratt i forhold til universitetet og oppbyggingen av jusstudiet. Foto: RENATE PETTERSEN
Gaute Gregusson: :– Jeg har det beste inntrykk av ham som medmenneske og advokat. Han er kunnskapsrik og har et meget bredt interessefelt. Gunner er en du lytter til, men også har den gode samtalen med. At han har drevet som advokat i Frankrike og Russland, sier det meste om hans viten. I retten var han alltid godt forberedt, var ryddig og hadde en god tone. Jeg vil påstå at hans etikkstandard også har påvirket andre advokater lokalt.: Foto: CARINA HANSEN
Hallvard Østgård:– Han er utvilsomt den beste juristen Tromsø har hatt. For meg var han en spesiell, men fantastisk arbeidsgiver. Han er svært kunnskapsrik – ikke bare innen juss. For ikke å glemme hans språkkunnskaper. Jeg har opplevd at han i retten har korrigert russiske tolker i sine oversettelser. Videre vil jeg karakterisere ham som konservativ, men samtidig radikal. Han støtter opp om ulike organisasjoner. Gunnar er en person med mange sider. Foto: RONALD JOHANSEN RONALD JOHANSEN