Det bekymrer Mari-Mette Graff, leder i Landsforeningen for overvektige.

– Her er det snakk om en nær dobling av forekomsten av bukfedme, og det problemet som tidligere var mer eller mindre forbeholdt godt voksne folk sprer seg nå til den yngre garde, sier Graff.

Nettstedet Unikard.org har nettopp presentert en sammenligning av Tromsøundersøkelsene tilbake til 1994 og 1995 og fram til i dag. Den sjette Tromsøundersøkelsen viser at 55 prosent av de kvinnelige deltakerne i undersøkelsen har et midjemål som er større enn 88 centimeter – noe som etter WHOs kriterier tilsvarer magefedme. Tallene viser også at andelen menn som har et midjemål på over 102 centimeter har økt med hele 17 prosentpoeng – fra 20 prosent i 1994/1995 til 37 prosent i 2008.

– Dramatisk

– Bukfedme er den fedmetypen som er mest risikabel med tanke på helsen, og dette er en dramatisk utvikling som vi er nødt til å ta innover oss, sier Graff.

BEKYMRET: Mari-Mette Graff, leder i Landsforeningen for overvektige, mener økningen i antall menn og kvinner som sliter med bukfedme, er bekymringsverdig.

Hun mener fedme må sees på som en samfunnsutfordring, og mener myndighetene er nødt til å håndtere den negative utviklingen å en annen måte.

– Det hadde vært interessant å se på hvordan den sosioøkonomiske statusen til folk i Tromsø er, kontra andre steder. Vi vet at dårlig råd fører til høyere forekomst av overvekt, sier Graff.

Hun peker på at sunn og god mat, som grovbrød og rent kjøtt, koster langt mer enn alternativer som ikke holder det samme næringsinnholdet.

– Man kan jo se på hva et kneippbrød fra eksempelvis First Price koster, kontra et skikkelig grovt brød med mye fiber, sier Graff.

– Må ta grep

Graff mener også at det må fokuseres mer på næringsinnhold i barne- og ungdomsskolen.

– Unger må lære seg å lage mat fra bunnen av, de må lære om næringsstoffene og hvordan kroppen responderer på ulike typer mat.

Graff mener myndighetene må ta større grep for å snu utviklingen.

– Disse undersøkelsene viser at vi blir større og større på tross av informasjonskampanjer og et enormt sosialt press når det kommer til kropp. Folkehelse er et felles ansvar, og her må alle ta grep for at vi skal kunne snu utviklingen så snart som mulig, sier hun.