Det er den gamle Meland-gården som er i ferd med å gå ut på dato.

– Vi håper på å kunne rive bygget og komme i gang med arbeidet allerede sommeren 2018 – og være ferdige første kvartal 2019, sier byggherre i Sparebanken Nord-Norge, Bjørn Kristiansen.

Åpner opp området

Meland-gården inneholder i dag butikklokaler og kontor, noe den for så vidt også skal inneholde i fremtiden.

Imidlertid vil bygget fremstå helt annerledes enn dagens grå betongkloss.

– Sammen med arkitektene (Niels Torp Arkitekter red.anm.) har vi laget planer det vi har prøvd å åpne opp området og gjøre det mer levende, forteller Kristiansen.

Artikkelen fortsetter under bildet

NYBYGG: Slik ser arkitektene i Niels Torp Arkitekter for seg at det nye bygget i Fr. Langes gate 20 - det gamle Meland-bygget - skal se ut. Ill: Niels Torp Arkitekter

Glassfasader

Fra å være en grå betongkoloss er planen at det nye bygget skal kles inn i glass ha mer glass, men også ta opp i seg deler av uttrykket fra Rødbanken. I tillegg skal gulvet i bygget senkes slik at alle innganger skal ligge i gatenivå.

– Vi åpner opp hele bygget og gjør det mer tilgjengelig. Dette gjelder også Rødbanken, forteller Stein Vidar Loftås, informasjonssjef i Sparebanken Nord-Norge.

– Vi ser for oss at vi skal gjøre hele kvartalet med levende og innbydende for hele byens befolkning. I dag er det ikke spesielt tiltalende, sier Tord Kvien, arkitekt og partner i Niels Torp Arkitekter.

Artikkelen fortsetter under bildet

SAMMENBYGGET: Dagens Rødbanken skal bygges ihop med det planlagte nybygget i bakkant. Ill: Niels Torp Arkitekter

The Edge-arkitekter

Det er Kvien og hans arkitektkontor som står bak The Edge.

Han sier at hele kvartalet rundt Rødbanken vil få et løft.

– Adolf Thomsens gate har tidligere vært en forloren gate som ikke er brukt til noe. Nå blir det en naturlig inngang til Kirkeparken, sier han.

Det samme påpeker Bjørn Kristiansen.

– Eksempelvis har vi skrånet fasaden på det nye bygget for å åpne opp mot Kirkeparken, sier han.

Rivingen og nybygget er ikke en del av, men er tilpasset, Kirkeparken-prosjektet.

Innvendig bytorg

Blant annet skal det etableres kafé, uteservering, solbenker og annet inne i, og på sørsiden av dagens Rødbanken.

– Vi skal fylle den gamle Rødbanken med innhold, og vi har invitert inn byens befolkning til å komme med innspill, sier Loftås.

I planene har banken tenkt seg et innvendig "bytorg" der det vil være innganger fra alle sider av bygget. Dagens bankfunksjoner vil trekkes tilbake.

Artikkelen fortsetter under bildet

INVENDIG BYTORG: Slik er tanken at dagens Rødbanken skal se ut innvendig - et "bytorg" med kafeer, butikker og annet. Ill: Niels Torp Arkitekter

Tilbaketrukket

– Bankens ansatte vil få kontorer fra andreetasjen i nybygget og oppover, og i den gamle Stengården. Ellers vil hele førsteetasjen være kafeer, kantine, butikker og annet som er åpent for publikum, forteller Kristiansen.

Han håper som sagt at byggeprosessen skal kunne starte til sommeren. Banken er akkurat nå inne i en søkeprosess med kommunen, fylket og riksantikvaren for å få rive bygget.

Gammel kirkegård

– Det er en gammel kirkegård, så når vi starter med graving så kan det hende at vi finner levninger etter dem som er begravet her tidligere, sier Kristiansen.

Derfor har banken en dialog med kommunen og de antikvariske myndighetene for at ting skal skje etter boka.

– Det har vært gravd her tidligere, men i forbindelse med det nye bygget skal vi grave dypere, sier Kristiansen.