Vanligvis holder dagligvareforretningene i Tromsø åpent fra klokken 07.00-23.00. Når den nye Rema-butikken på Tomasjord åpner over nyttår, vil den derimot holde åpent ytterligere to timer.

– Jeg tror vi kan se en stor positiv utvikling, spesielt om morgenen. Tromsø er en stor by med mange bransjer og mange som jobber turnus. Vi ser potensialet og tror mange vil benytte seg av den muligheten, sier Ronny Repvik, regiondirektør for Rema 1000.

Artikkelen fortsetter under bildet

ØVERSIDA: Slik blir den nye Rema 1000-butikken seende ut fra oversida. Foto: Agne2

– Ikke gunstig

Merete Johansen, regionskontorleder i Handel og Kontor, ser ikke like positivt på de utvidede åpningstidene.

– Vi er ikke begeistret for at de pusher åpningstidene på den måten, sier hun.

– Det er slik at Rema 1000 er kjent for å pushe åpningstidene, og gjør det hele tiden. De bryter ingen lov ved å gjøre det – og jeg vil anta at bedriften ivaretar helsen til de ansatte og på den måten ser på de ansattes vern i arbeidslivet – men det er ingen gunstig situasjon. Og ønsker vi det? Det er en annen side av saken, sier regionskontorlederen i fagforbundet som organiserer ansatte innenfor kontor-, service- og butikkfunksjonærer.

Tror flere vil følge etter

– Tidligere har kampen vært å verne om søndagen. Men nå ser vi at de sprenger grensen for om det også skal være nattearbeid for de ansatte. Det er ingen optimal situasjon, utdyper Johansen.

Hun tror ikke det vil ta lang tid før andre butikker også utvider åpningstidene.

– Jeg vil tro at det ikke er lenge før nærmeste konkurrent, Eurospar, kommer etter. Og så vil konkurrentene litt lenger bort gjøre det samme. Situasjonen er at kampen om kundene blir steinhard. Og den enes brød blir den andres død fordi det er ikke flere penger i samfunnet for øvrig, man bare sprer tidspunktet å handle på, mener regionskontorlederen.

Ikke unike

Regiondirektøren i Rema 1000 forteller at butikken på Tomasjord blir den eneste av dagligvarekjedens butikker i Tromsø som skal ha de aktuelle åpningstidene, men viser til at det er flere Rema-butikker ellers i landet som har åpent 18 timer i døgnet.

– Vi ser fram til åpning av butikken og kjøpmann med ansatte gleder seg. Åpningstidene er ikke unike for denne butikken og vi ønsker å være tilgjengelig for kundene. De er vår øverste sjef. Etableringen bidrar til å få flere i jobb og hva er vel bedre enn det, sier Repvik om kritikken fra Handel og Kontor.

Åpner i januar

– Tror du dette vil få følger for åpningstidene til andre butikker i Tromsø?

– Hva de gjør vet jeg ikke. Vi gjør i hvert fall dette og så ser vi hvordan det går. Vi gjør det kun på denne butikken – de andre Rema-butikkene vil beholde de åpningstidene de har i dag, svarer han.

– Vi vet at dette fungerer bra andre steder og så lenge vi har lov og mulighet til å holde åpent da, så ønsker vi å prøve det ut. Vi er ganske sikre på at det vil få god effekt, utdyper regiondirektøren.

Den nye Rema-butikken skulle etter planen åpne slik at den var klar til julehandelen. Det blir den imidlertid ikke, forteller Repvik.

– Butikken åpner 11. januar. Det var en del ting som skjedde som gjorde at vi ikke kom i gang med byggingen til det tidspunktet vi hadde sett for oss, forklarer han.