Lei av julebord og tung, norsk tradisjonsmat?

Du er ikke alene – jeg pleier å bli skikkelig matlei et stykke ut i desember etter å ha fått mer enn min andel av pinnekjøtt, ribbe og lutefisk.

For at jeg ikke skal møte «matveggen»er det på sin plass med litt hvileretter som gjør at du på nytt ser fram mot etegildet på julaften.

Ukas matspalte er en slik rett – god og mettende, men du havner ikke i matkoma etter å ha spist den.

Råvarene er scampi, gode grønnsaker og en krydret karrisaus med chili og kokos – og vi tilbereder retten etter en oppskrift hentet fra Thailand.

Artikkelen fortsetter under bildet

GRØNT OG RØDT: Chili, hvitløk, Pak Choi, sopp, vårløk og stringbønner. Kokosmelk og thailandsk rød pang-karripasta.

Scampi Thai red curry

4 scampi per person

1 bunt vårløk

1–2 Pak Choi

250 g sopp

250 g brekk- eller stringbønner

2–3 fedd hvitløk

2 cm revet ingefær (galangal)

1–2 røde chili

2 ss panang curry paste

3 dl kokosmelk

2–3 ts fiskesaus

2–3 ss kons. kyllingkraft

Saften fra 1/2 lime

4–5 blader søt thaibasilikum

Artikkelen fortsetter under bildet

wok: Fres sopp og grønnsaker i olje før du blander inn karri.

Skrell scampien, skyll den og la den renne av i en sil.

Finhakk chili og hvitløk, skjær brekkbønner og vårløk i tre cm lange biter, og skjær det hvite på Pak choien (du kan også bruke kinakål) i strimler

Del eventuelt soppen.

Varm opp 2–3 ss nøytral olje i en wok og fres alle grønnsakene i to minutter.

Bland inn karripasta og fres i ytterligere to minutter før du heller over kokosmelka.

Kok til brekkbønnene er nesten gjennomkokte.

Artikkelen fortsetter under bildet

RÅTT: Scampi kjøper du i frysedisken på de fleste velassorterte matbutikker. Tin rekene og skrell dem.

Legg i scampirekene og det grønne fra Pak choien og la det koke i ytterligere to minutter. Pass på slik at scampiene ikke koker for lenge – da risikerer du at de blir seige. Det er viktig at de fortsatt er «sprø» og spenstige.

Legg kokt jasminris i bunnen av en skål, øs over rikelig med scampi-gryten – og topp eventuelt med ytterligere litt chili samt koriander.

I glassene? Lyst øl av østasiatisk type, elsempelvis Singha, passer aldeles utmerket.

Vel bekomme!