Lei av julebord og tung, norsk tradisjonsmat?
Du er ikke alene – jeg pleier å bli skikkelig matlei et stykke ut i desember etter å ha fått mer enn min andel av pinnekjøtt, ribbe og lutefisk.
Kveite med lunt selskap
For at jeg ikke skal møte «matveggen»er det på sin plass med litt hvileretter som gjør at du på nytt ser fram mot etegildet på julaften.
Ukas matspalte er en slik rett – god og mettende, men du havner ikke i matkoma etter å ha spist den.
Råvarene er scampi, gode grønnsaker og en krydret karrisaus med chili og kokos – og vi tilbereder retten etter en oppskrift hentet fra Thailand.
Artikkelen fortsetter under bildet
Lekker lammelever
Scampi Thai red curry
4 scampi per person
1 bunt vårløk
1–2 Pak Choi
250 g sopp
250 g brekk- eller stringbønner
2–3 fedd hvitløk
2 cm revet ingefær (galangal)
1–2 røde chili
2 ss panang curry paste
3 dl kokosmelk
2–3 ts fiskesaus
2–3 ss kons. kyllingkraft
Saften fra 1/2 lime
4–5 blader søt thaibasilikum
Artikkelen fortsetter under bildet
Skrell scampien, skyll den og la den renne av i en sil.
Finhakk chili og hvitløk, skjær brekkbønner og vårløk i tre cm lange biter, og skjær det hvite på Pak choien (du kan også bruke kinakål) i strimler
Del eventuelt soppen.
Syrlig og sterkt fra sør
Varm opp 2–3 ss nøytral olje i en wok og fres alle grønnsakene i to minutter.
Bland inn karripasta og fres i ytterligere to minutter før du heller over kokosmelka.
Kok til brekkbønnene er nesten gjennomkokte.
Artikkelen fortsetter under bildet
Legg i scampirekene og det grønne fra Pak choien og la det koke i ytterligere to minutter. Pass på slik at scampiene ikke koker for lenge – da risikerer du at de blir seige. Det er viktig at de fortsatt er «sprø» og spenstige.
Legg kokt jasminris i bunnen av en skål, øs over rikelig med scampi-gryten – og topp eventuelt med ytterligere litt chili samt koriander.
I glassene? Lyst øl av østasiatisk type, elsempelvis Singha, passer aldeles utmerket.