Arild Sørensen har brukt høsten på å bygge opp hundehus, planlegge turløyper og klargjøre eiendommen for innflyttingen av 111 hunder. Ideen om å sette opp hundekjøring på Breivikeidet kom allerede for ett år siden, og Sørensen slo seg sammen med Tromsø Husky, som skal drifte tilbudet. Etter mye planlegging og arbeid, er nå alt på plass – bortsett fra snøen.

Les også: Her får Erna se nordlyset.

GODE VENNER: Terje Dahlen sammen med lederhunden Blace.

I forrige uke kom nemlig Sigma, Rex, Balto, Buddy, og 108 av deres nærmeste familie til Breivikeidet, sammen med hundekjørerne Anne Stine Ekre og Terje Dahlen.

Med en gang det legger seg nok snø, står både kunder og hunder i kø for å bli med på hundekjøring.

– Vi har faktisk måtte avlyse noen turer på grunn av manglende snø, så nå må det bare lave ned, sier Bente Nyvoll, daglig leder i Tromsø Husky.

Dahlen anslår at det trengs om lag 20 centimeter mer snø for at kjøringen skal gå knirkefritt.

Flyttet nordover

Anne Stine Ekre og Terje Dahlen har, sammen med flere andre erfarne hundekjørere, flyttet til Breivikeidet for vinteren, og er klar for en vinter full av snø, hunder og kulde. På sommertid bor de hjemme i Oppland.

111: På Breivikeidet er det ikke snakk om 101 dalmantinere, men heller 111 Alaska huskyer.

– Vi brukte vel rundt to døgn på å kjøre hit – det tar litt tid når man skal lufte 111 hunder, sier Ekre og ler.

De neste tre årene skal de bo halve året i Tromsø og halve året hjemme i Sør-Norge.

– Da vi ble spurt om å komme hit for å holde på med hundekjøring kunne vi ikke si nei. Hadde vi gjort det, ville vi angret skikkelig, sier de.

Les også: Full fart for hotellene i jule- og nyttårshelgen: Går mot stinn brakke.

Fotomuligheter

Nå er den 13 kilometer lange hundeløypa klar. Løypa går over fire eiendommer, og Sørensen forteller at de har forsøkt å legge den opp slik at det blir optimale fotomuligheter for gjestene.

– Naturfotografi er jo veldig populært, og her ute er det fantastiske muligheter for gode bilder, spesielt mot Lyngsalpene.

Ekre og Dahlen kan nesten ikke vente med å ta fatt på turene.

– Jeg måtte ta en liten prøvetur her om dagen, men snøforholdene er ikke helt på plass ennå. Vi har totalt 15 sleder med seks hunder på hver, og kan med det ta med oss et følge på 30 personer inkludert guider. Planen er at folk skal få styre sledene selv også, det tror vi kan bli populært, sier Ekre.

Les også: Oljeeventyret som falt i fisk.

Etterspørsel

Nyvoll opplyser at det allerede er booket turer med hundespannene ett år fram i tid.

– Etterspørselen på hundekjøring har vært stor, og i tillegg til forhåndsbookingene fra turoperatører kommer det en del på drop-in utover året. De fleste av gjestene er turister, men en del lokale grupper fra kurs- og konferansemarkedet har også meldt interesse, sier hun.

ENDELIG VINTER: Da iTromsø var på besøk på Breivikeidet begynte det å snø skikkelig. Det var hunden Tito veldig fornøyd med.

Villmarkssenteret tilbyr også hundekjøring, og Sørensen ser på det nye tilbudet på Breivikeidet som et supplement, og ikke en konkurranse.

– Det er så mange som ønsker dette tilbudet, at det ikke blir noen konkurransesituasjon å snakke om, sier han.

Foreløpig tilbys det bare hundekjøring på eiendommen på Breivikeidet, men Sørensen ser ikke bort fra at tilbudet kan utvides med tiden.

Les også: Her er Norges første tannlegehund.

– Det er enorme muligheter, så vi ser det an etter hvert. Det tilbys også nordlyssafari her ute, så med tiden kan man se på en mengde nye muligheter, sier Sørensen.