Tromsø kommune vedtok i dag et forslag om boikott av varer og tjenester som er produsert i områder under folkerettsstridig okkupasjon. Rødt, SV og Ap fremmet forslaget. Rødt sparte ikke på kruttet, og hanket inn aktivist og lege Mads Gilbert til å holde hovedinnlegget om forslaget.

Ikke utenrikspolitikk

– Vårt forslag er ikke et forslag om at Tromsø kommune skal drive utenrikspolitikk, men et forslag om at Tromsø kommune skal stå for en rettferdig innkjøpspolitikk, en form for forbrukerboikott, der kommunen kan treffe vedtak om hvilke varer og tjenester de selv ønsker å kjøpe, sier Mads Gilbert.

– Det er utrolig viktig å understreke at dette ikke er en boikott av staten Israel, men boikott av varer og tjenester produsert på illegalt bosatte områder, fortsetter Rødt-politikeren og legen.

HARMDIRRENDE: Aktivist og lege Mads Gilbert holdt et flammende innlegg for boikott av israelske varer og tjenester som er produsert på okkupert område.

– Antisemittisme

Høyres Erlend Svardal Bøe likte derimot forslaget dårlig. Høyre, Frp, Venstre og KrF forsøkte å få saken utsatt, da de var i tvil om vedtaket ville kunne stride med norske forpliktelser i landets utenrikspolitikk. De ønsket derfor å få en vurdering fra utenriksdepartementet før saken skulle behandles.

Da et utsettelsesforslag ble nedstemt, var det en tydelig engasjert Bøe som hevet stemmen i sitt innlegg:

– Det er masse land som driver menneskediskriminering, som Russland og Saudi-Arabia. Hvorfor boikotter vi ikke dem? Tromsø kommune handler med flere land som driver diskriminering, men nå skal vi velge ut et land og boikotte deres varer.

– Det er på grensen til antisemittisme. Dette er skummelt, og det er diskriminering. Jeg sitter her for å forvalte tjenestetilbudet i kommunen, ikke å drive utenrikspolitikk. Det er det regjeringa som skal gjøre, raser Bøe fra talerstolen

– Spader

Gilbert fyrte seg opp over innlegget til Bøe.

– Jeg er ikke antisemitt, og det er litt av en drøy påstand å komme med. Enten må du trekke tilbake den påstanden, eller så må du legge fram dokumentasjon på at vi er antisemitter, sa Gilbert, før Bøe svarte:

– Jeg har ikke sagt at dere er antisemitter, men dette er på grensen til antisemittisme. Jeg kaller en spade for en spade, sier Bøe.