Særlig Arbeiderpartiet og resten av posisjonen, som stemte ned alle forslagene til opposisjon, mener han fortjener ris.

–Vi la fram budsjettet vårt 25. november, så for tre uker siden. Ap og de andre posisjonspartiene har hatt god tid til å gå gjennom budsjettet vårt for å se hva de er enig og uenig i. Gode forslag kommer fra alle partier, og vi håpet at vi kunne enes om noe i debatten.

– Maktarroganse

Arbeiderpartiets gruppeleder Brage Larsen Sollund ga i går en stemmeforklaring under budsjettbehandlingen hvor han forklarte at de ikke ville ta stilling til noen av opposisjonens forslag under avstemningen, og kategorisk ville stemme alt ned. Det synes Ingebrigtsen er ufint.

FORANDRING: Brage Larsen Sollund forstår Ingebrigtsens frustrasjon, og maner til endring under neste års budsjettbehandling.

– Jeg synes det virker som maktarroganse. De bare kjører på med sine egne forslag, og nekter å gå inn på politiske diskusjoner for å få skillelinjene fram.

Selvkritikk

Ingebrigtsen mener også opposisjonen må ta selvkritikk.

– Frp la fram sitt budsjett samme dag som kommunestyret. Da skjønner jeg at man ikke får tid til å sette seg inn i konsekvensene av forslagene som fremmes, og det blir vanskeligere å stemme over dem. Derfor mener jeg at vi for fremtidige år burde ha en frist en eller to uker før budsjettmøtet for opposisjonen til å legge fram budsjettene sine.

– På den måten har posisjonen tid til å gå gjennom forslagene, og man kan klare å oppnå tverrpolitisk enighet i noen saker.

– Forstår

Brage Larsen Sollund sier at han forstår frustrasjonen til Ingebrigtsen.

– Jeg har selv sittet i opposisjon og kjent på akkurat samme frustrasjon som det Tormod nå snakker om. Grunnen til at vi stemte som vi gjorde i går, er at dette er snakk om helhetlige budsjett som skal gjennomføres. Flere av forslagene kom på kort varsel, og da rekker vi ikke se på konsekvensene av de før de eventuelt vedtas. Til sammen behandlet vi over 30 verbalforslag, altså forslag uten økonomisk inndekning, forklarer Sollund.

– Så skal det sies at vi på kommunestyremøtet dagen før vedtok fire gode forslag fra opposisjonen, hvor tre kom fra Høyre. Det er noe vi jobber med, for å bedre den politiske kulturen i Tromsø, sier han.

Sollund forteller at de vil ta forslagene med seg videre.

– Flere parti hadde gode forslag, for eksempel passer flere av Miljøpartiets forslag inn i klima og miljøplanen som skal behandles i 2017. Så støtter jeg også Ingebrigtsens forslag om å levere opposisjonsbudsjettene tidlig i prosessen. Jeg vil ta initiativ for at neste års budsjettbehandling til at vi finner en måte administrasjonen kan vurdert verbalforslagene i forkant av budsjettmøtet, slik at vi ser hva vi har rom til å gjennomføre, sier Sollund.

FORANDRING: Brage Larsen Sollund forstår Ingebrigtsens frustrasjon, og maner til endring under neste års budsjettbehandling. Foto: Martin Lægland Ellingsen Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø