Det er 65 år siden i dag. Det lille bildet viser en illegal samling – eller hele kullet ved Finnkroken kirke. Da var den tyske vaktbåten ikke å se.

Spennende konfirmasjon

Hallgerd Berghagen, som hun senere ble gift, ble født Nordvåg i jordmorhuset, og kom til å gå i sin mors fotspor, som jordmor under tøffe vilkår på Ytre Senja. Senere på St. Elisabeth, som avdelingsleder. Det ble rundt 40 år i helsevesenet, med mange utfordringer.

Men i dag renner spennende konfirmasjonsdager i hu. Ifølge Andreas Nordvåg, var det forbudt med såkalte sammenkomster, som kunne true makthaverne.

Årvåkne blikk

– Likevel klarte vi å få til en intern ordning med presten, Robert Kirkerød, som konfirmantlærer, for rundt 30 ungdommer. Siden det var ulovlig, ble det en samling konfirmanter i aldersgruppen fra 13- til 17 år. De kom fra bygda og distriktet omkring, forteller Nordvåg.

De gikk i tre uker hos presten, med årvåkent blikk mot tyske aktiviteter. I perioder var tyskerne aktiv rundt Finnkroken og på Nipøya, i søk etter skjulte radiostasjoner.

No kjæm dem!

– Vi levde i en følsom krigstid, og vi satt litt på nåler ved undervisningen i kirka. Så plutselig en dag var det en som ropte ut: «Kom igjen, no kjæm dem».

– Dermed måtte vi løpe på dør – litt forsiktig. Hadde tyskerne sett 30 unger i vill flukt oppover bakkene hadde vi vært ille ute. Men vi holdt oss bak kirka, og gjemte oss bak Sankthanshaugen lenger oppe. Det gikk bra, for det viste seg at tyskerne bare skulle sette på land handelsmannen, forteller Nordvåg.

Han og søster Hallgerd er skjønt enig i at det var en minnerik og spennende konfirmasjon. I okkupasjonstiden var det også gledelig med et avsluttende familieselskap.

Gjemte sølvtøyet

Ellers husker han at det ved konfirmasjonen ble forberedt nedbrenning av husene.

– Evakueringen var begynt, og vi skjønte det gikk mot slutten med krigen. Derfor ble dokumenter, sølvtøy og hestegreiet lagt i en kiste. Den ble gravd ned i ei steinur ved sommerfjøset. Vi hadde dessuten radio under hele krigen, på forskjellige gjemmesteder. Sist i sommerfjøset – med løypestrengen til antenne. Der hørte jeg som 14-åring den triste nyheten om at Nordahl Grieg ble skutt ned over London, sier Andreas Nordvåg.

I tida fram til og over jul kommer vi til å presentere utvalgte godbiter fra vårt rikholdige arkiv. Dagens Bybilde sto opprinnelig på trykk 11. juni 2009 og er noe redigert.