På finn.no er det over 300 boliger til salgs i Tromsø. En nærmere gjennomgang viser imidlertid at brorparten er leilighetsprosjekter som ikke er ferdigstilte eller ikke påbegynt ennå. Skal du ikke vente på en flunkende ny bolig, er utvalget magrere. For eksempel er det i skrivende stund kun ni eneboliger til salgs i hele kommunen.

– Boligselgere er avventende nå før jul. Slik var det i fjor på denne tida også. Omsetninga er likevel bra, og jeg vil oppfordre selgere om å legge boligen ut før jul. Det er lettere å bli lagt merke til nå når det er så få boliger på markedet, sier Wenche E. Odden Kvamme, daglig leder for Eiendomsmegler 1 Tromsø.

«Gamlingene» venter på ny bolig

At det er kun ni eneboliger i markedet – 15 prosent av totalen – har ifølge Kvamme en naturlig forklaring.

– De fleste som har enebolig er barnefamilier og godt voksne folk. De legger ikke huset ut for salg før de har fått en overtakelsesdato på sin nye leilighet. Flere prosjekter i Tromsø har ikke fått en endelig dato, og følgelig blir eneboligen ikke lagt ut for salg, forklarer Kvamme.

Ifølge henne er boligprosjektene som bygges i dag designet for dem som flytter fra eneboligene sine.

– Utbyggerne bygger leiligheter som har kvaliteter som ligner en eneboligs – romslige, med for eksempel egne vaskerom og parkeringsplass. Utbyggerne forsøker ganske enkelt å tilpasse seg kjøpergruppa. Det vil forhåpentlig medføre at det kommer flere eneboliger for salg.

Flytter når ungene er ute av huset

Barnefamiliene foretrekker i motsetning å kjøpe ny bolig i sommerhalvåret, av praktiske årsaker som jobb og skole.

– De som selger enebolig for å kjøpe leilighet blir yngre. Nå foretrekkes det gjerne å flytte til en mer praktisk bolig før pensjonistalderen. Enkelte flytter til leilighet med en gang ungene er ute av huset. Dessuten har mange i dag ei hytte i tillegg. Der får de friheten, samtidig som det er krevende vedlikehold på både hytte og hus. Mange velger derfor å gå over til en praktisk leilighet som bolig.

– Boligmangelen forsterkes

Ifølge Kvamme ligger det an til en prisvekst på rundt fem prosent i 2017.

– Vi vet at det kommer en del overleveringer på prosjekter til neste år, dermed kommer det en del fine eiendommer som gir gode priser i markedet, men boligmangelen blir større enn den er i år, sier Kvamme, som poengterer at det råder optimisme, lav arbeidsledighet og et lavt rentenivå også for neste år.

Flere av meglerhusene i byen sitter på et lager av oppdrag nå før nyttår. Det er dermed å vente at flere boliger legges ut for salg på nyåret.