Risengrynsgrøt er fast takst hos mange i jula. Hos oss er det på lillejulaftenen at grøten serveres – samme dag som juletreet settes inn i stua og pyntes.

Risengrynsgrøt trenger imidlertid litt god spekemat eller annet godt og salt pålegg for å gjøre måltidet komplett. I år lager jeg noen lekre lefseruller med varmrøkt laks, Snøfrisk og finhakket vårløk.

Jeg koker en stor sats grøt slik at jeg får et par porsjoner til overs – sammen med pisket krem, multer og Lakka-likør, får man nemlig en aldeles nydelig juledessert.

LES OGSÅ: Julebord med amerikansk touch: Smakfullt fra Sørstatene (for abonnenter)

Rik og kraftig risengrynsgrøt

3 dl grøtris (IKKE forkokt)

25 g smør

6 dl vann

1 ts salt

1/2 dl sukker

3–4 ss rømme

1 ts brun vaniljesukker

1 kanelstang

1,2 l helmelk

Smelt smør i en tykkbunnet gryte. Fres risen i smør til alle kornene er dekket av smør. Hell på vann og kok opp risen, og la trekke til risen har absorbert alt vann.

SMAKSRIK: Riskornene blir først frest i smør i noen minutter før man blander inn sukker, vaniljesukker, rømme og salt.

Bland inn vaniljesukker, sukker, salt, rømme og kanelstang. Rør rundt og hell på helmelk.

Kok opp og la trekke samtidig som du rører rundt i cirka 40 minutter.

Riskornene skal være helt myke – da er grøten ferdig. Synes du grøten blir for tørr – bland inn litt mer melk.

LES OGSÅ: Ny vri på julekveita: Kveite med lunt selskap (for abonnenter)

Lefseruller

Lefser eller tynnbrød

4–5 ss Snøfrisk

200 g varmrøkt laks

3–4 stilker vårløk

SMURNING: Lefser smøres med en blanding av Snøfrisk, hakket varmrøkt laks, vårløk, salt og pepper før de rulles og skjæres.

Skjær laks i tynne strimler og vårløken i tynne skiver. Bland med geitosten. Smør lefsene med et tynt lag og rull sammen. Skjær rullene på skrå.

Riskrem med multer

3 dl kald risengrynsgrøt

1 dl kremfløte

3 ss melis

100 g multer

2 ss melis

(Lapponia Lakka)

RISKREM: Grøt, kremfløte og multer blir utmerket dessert.

Pisk kremen, bland sammen med risengrynsgrøt og melis. Bland multene forsiktig med ytterligere melis (og multelikør).

Server riskremen i pene skåler, topp med multer og multesaft – og noen blader sitronmelisse.

God Jul!