Butikksjef Hugo Andersen røper at han bruker 300.000-400.000 kroner på uniformerte og sivilkledde vakter i desember. Sett i forhold til verdien av det som stjeles, går regnestykket i pluss.

Gjengangere

– Hos oss har vi gjengangere som står for mange tyveri. Men så snart vaktholdet skjerpes, går aktiviteten til denne gruppen ned.

Hugo Andersen sier at alle forsøk på nasking og tyveri blir anmeldt til politiet. Dessuten har Obs et nært samarbeid med Konfliktårdet og vaktselskapet som opererer på Jekta.

Mer voksne

– De som står for tyveriene og blir tatt, er mer voksne folk – av den litt "slitne" typen. Også personer med utenlandsk opprinnelse går igjen. Derimot er det lite ungdom som blir avslørt.

– Sistnevnte gruppe er lettest å håndtere. De blir skremt. Etter møte med politi og Konfliktrådet, kommer de aldri tilbake.

vakthold: Butikksjef på Obs!, Hugo Andersen, sier at han bruker flere hundre tusen kroner på vakthold for å begrense omfanget av tyveri og nasking.

Hugo Andersen sier at alle dyre salgsvarer som Obs har, er alarmsikret.

– Hva dyre klesplagg angår, plasserer vi alarmbrikken slik at fjerning er identisk med ødeleggelse. Derfor er det sjelden at noen blir tatt med klær.

– Derimot stjeles andre ting som vedkommende selv har bruk for, sier Hugo Andersen som avslører 3–4 tyver hver dag i disse førjulstider.

Antallet øker

Leder av Konfliktrådet, Arna Beate Hansen, forteller at de får inn flere saker – spesielt etter jul.

– Vi har utsagn som bekrefter at stjålne gaver havner under juletrærne. Det er trist – både for den som gir og får.

Hansen trekker fram Jekta Storsenter som et skoleeksempel på hvordan nasking og tyveri skal håndteres.

– I en travel hverdag er det ikke alle som tar seg tid til å kontakte oss, men leverer en anmeldelse til politiet. Det er en langt mindre tidkrevende prosess.

– Her vil jeg informere tyvene om at en sak som politiet håndterer får langt større konsekvenser enn om Konfliktrådet kobles inn. Da tenker jeg på hva som skjer på rullebladet.

Ulike gjenstander

Arna Beate Hansen sier at de fleste sakene omfatter tyveri av hodetelefoner, kosmetikk, mindre klesplagg og pynteting generelt.

konsekvenser: Tyveri får store konsekvenser for dem som blir avslørt, sier leder i Konfliktrådet, Arna Beate Hansen.

– Hodetelefonene blir tatt ut av eskene og satt på hodet. Deretter spaserer tyven ut.

– Her vil jeg presisere at det er bedre å gi en liten gave til noen enn å legge tyvegods under juletreet. Sjansen for å bli tatt og de påfølgende konsekvensene er store, sier Hansen.

iTromsø har vært i kontakt med Næringsforeningen og lederne for de tre store kjøpesentrene, men ingen har konkrete tall å vise til:

– Slike saker tar den enkelte butikken seg av. Men det er ingen tvil om at tyveri og nasking i julemåneden beløper seg til store summer, konkluderer senterleder Laila Myrvang.

Bøter eller dom

Leder av U18-gruppen ved Tromsø politistasjon, Anita Hermandsen, sier at et klassisk butikktyveri avgjøres med bøter, mens de alvorligste forholdene kan ende med dom.

– Det viser seg også at i saker hvor barn stjeler, har vedkommende som regel flere utfordringer å stri med. Da kan også barnevernet bli koblet inn.

– Men uansett – er han/hun over 15 år, vil tyveriet følge deg resten av livet, understreker Hermandsen.