Det viser en fersk studie fra en som lege og forsker Andrea Milde Øhrn og hennes kollegaer står bak.

– Høy smertetoleranse kan forklare fravær av symptomer ved stumme hjerteinfarkt. Stumme hjerteinfarkt er et skjult folkehelseproblem som utgjør en større del av kvinners hjertesykdom sammenlignet med menn, sier Øhrn.

Hjerteinfarkt uten å vite det

Mange følte nok ubehag med kaldtvannstesten på Tromsøundersøkelsen, men nå viser det seg at smertene ikke var helt forgjeves. Nå bruker de resultatene for å bedre forstå hva som ligger bak disse stumme infarktene.

– Jeg måtte prøve selv. Til tross for at jeg er en ivrig isbader, synes jeg testen var veldig smertefull.

Rundt 15.000 norske menn og kvinner får årlig et akutt, klassisk hjerteinfarkt, og trolig rammes like mange av stumme hjerteinfarkt. Som regel forbindes hjerteinfarkt med sterke brystsmerter (se faktaboks).

– Det de færreste vet, er at mange har gjennomgått et hjerteinfarkt uten å vite det. Det er ikke kjent hvorfor noen opplever hjerteinfarkt med lite eller ingen symptomer, såkalte stumme hjerteinfarkt, sier hun.

Største "ladykiller"

Risikoen for fremtidig hjertesykdom og død ser ifølge Øhrn ut til å være like stor ved stumme som klassiske infarkt med brystsmerter, men det fremdeles mye som ikke er kartlagt rundt dette.

– De fleste tror at det er brystkreft flest kvinner dør av, men en tredel av kvinner dør av hjerte- og karsykdommer, mens fem prosent dør av brystkreft. Hjerte- og karsykdom er den største "ladykilleren", og det er bruk for mer kunnskap om ulikheter i hjertesykdom mellom kjønnene.

Øhrn og en forskningsgruppe tilknyttet UiT, UNN, Folkehelseinstituttet og Oslo universitetssykehus har med støtte fra Nasjonalforeningen for folkehelsen og Nasjonal kompetansetjeneste for kvinnehelse sammenlignet smertetoleranse hos personer som har hatt klassiske og stumme hjerteinfarkt.

Data fra Tromsøundersøkelsen

Forskningen er basert på de nesten 5.000 personene som ble undersøkt med både EKG og smertetest ved Tromsøundersøkelsen i 2007-08. Smertetesten gikk ut på å putte hånda i et kaldtvannsbad, og holde den der så lenge man klarte opptil cirka to minutter.

– At så mange deltar på Tromsøundersøkelsen er gull verdt for oss forskere. Det gjør det mulig å forske på et så representativt utvalg av befolkningen som mulig. Funnene viser at det ser ut som høy smertetoleranse bidrar til å maskere symptomene for hjerteinfarkt, og at pasienten dermed ikke får riktig diagnose og behandling, sier Andrea Milde Øhrn.

Høyere smertetoleranse

Et hjerteinfarkt kan påvises på EKG i ettertid, og de som hadde tegn til tidligere infarkt på EKG uten å ha fått noen diagnose i sykehusjournalen, ble definert som stumme infarkt. Smertetoleranse ble målt i hvor lenge deltakerne holdt ut kaldtvannssmertene.

Deretter undersøkte forskerne hvor lenge de med stumme infarkt holdt ut smertetesten sammenlignet med de med klassisk infarkt.

– Vi fant at personer med stumme infarkt hadde en signifikant høyere toleranse for smerte enn personer som har gjennomgått et klassisk infarkt. Ingen har tidligere undersøkt dette, og våre funn kan delvis forklare hvorfor noen opplever stumme infarkt, sier Andrea Milde Øhrn.

Første vitenskapelige artikkel

Forskningsresultatene har ført til at hun før jul får trykket en vitenskapelig artikkel i det amerikanske tidsskriftet Journal of the American Heart Association. Hun håper forskningen bidrar til økt bevissthet om stumme hjerteinfarkt og kvinners hjertesykdom, og mener det er viktig å få fram et mer nyansert bilde av hjerteinfarkt for bedre å kunne diagnostisere og behandle de som trenger det.

– Dette er den første vitenskapelige artikkelen jeg får publisert, jeg er jo helt fersk forsker. Tidsskriftet har bitt seg merke i artikkelen min, og har derfor intervjuet meg i tillegg. Det er spennende at forskningen jeg driver med får slik oppmerksomhet, sier Andra Milde Øhrn.