Etter en måneds opphold i Moskva er Knutsen tilbake i huset sitt på Kvaløysletta for å feire jul med familien sin. Riktignok med en liten influensa som gjør at han ikke helt kjenner om alt er som det skal.

Les reportasjen «En ubehagelig bønn om hjelp» her!

– Legene sa at jeg måtte tenke positivt. Nå er det bare det psykiske som kan knekke meg, sier Knutsen, som ble tatt på senga av velkomstkomiteen som tok imot ham på Tromsø lufthavn.

POSITIV: Kjetil Knutsen tar tiden til hjelp hjemme.

Lørdag 10. desember sto nemlig venner og familie med flagg for å ta imot kvaløyværingen. Det hele minnet om velkomsten OL-vinnere får når de returnerer til sitt hjemland. Her ble han møtt blant annet av hans tre barn og hans samboer, som ennå ikke hadde fått gitt ham farsdagsgave.

– Jeg ble helt rørt av velkomsten. Det var totalt uventet, og det var helt fantastisk. Jeg var ikke akkurat i god form da, men det kommer seg nå.

Bedre form

I dag kjenner han fortsatt cellegiften i kroppen, i tillegg til at han verken har hår- eller skjeggvekst.

– Det tar tid, men jeg kjenner at jeg blir bedre og lettere for hver dag som går. Beina er tunge og slitne, men det går bedre.

Les også: Løpefest samlet inn tusenvis av kroner til MS-syke Kjetil.

Legene i Russland fortalte at Kjetil Knutsen må ta det med ro i omtrent et halvt år og kjenne på begrensningene sine. I tillegg vet Kjetil at det kan ta flere år før man kan merke store forbedringer i kroppen.

– Det blir spennende fremover.

Uvurderlig kompishjelp

Og det er ikke bare økonomisk hjelp Knutsen har fått. Med seg på turen til Moskva fikk han selskap av sine nærmeste kompiser.

– Han ene tok seg fri fra jobb for å være med meg. Vi dro til Oslo, så Moskva. Han dro videre på et kurs i Oslo, men så kom en annen kompis for å være med meg etter at han dro. Etter at jeg kom hjem har folk strødd utenfor for meg, i tillegg til å ta meg med på biltur. Det er helt utrolig at folk stiller sånn opp.

Les også: MS-syke Kjetil håper kostbar behandling i Msokva vil gi han et nytt liv.

Oppholdet i Moskva var også upåklagelig, sammenlignet med lignende sykehusbesøk i Norge.

– Det var en helt utrolig tur. Alt gikk så kjapt, og det var ingen venting noen steder. Rett inn til sjekk, så gikk det slag i slag. Man følte seg veldig godt ivaretatt og det var en trygghet, sier Knutsen

Familie

Knutsen har tre barn hjemme som nå får feire jul med sin hjemvendte far. Og det er ikke tvil om at de er lettet over å ha fått pappaen sin hjem i god tid før feiringen.

– Hun minste på to år skjønner ikke så mye av det som skjer med meg, men hun ble veldig glad da jeg kom hjem.

Det er riktignok ikke alle som blir helt friske av et MS-inngrep, men Kjetil Knutsen er fast bestemt på at han er ferdig med det nå.

– Man kan ikke tenke negativt. Legen sa at jeg er 80 prosent frisk i kroppen, og resten ligger i hodet. Dette går bra, og jeg merker meg mye bedre allerede.

Les også: Knutsen om støtten: - Jeg har ikke ord.

De russiske legene fjernet 2,5 millioner stamceller, renset dem og sprøytet dem inn igjen i kroppen til Kjetil. Det resulterte i at han fikk et aller så lite kick i kroppen sin, og merket umiddelbart at noe var nytt.

Også kompisen som var med Kjetil merket forskjell på vennen sin.

– Han hadde aldri hørt meg prate så tydelig før. Det var som å få en skikkelig restart i kroppen.