iTromsø skrev tidligere i desember om hostellet Citycamp Guesthouse som ble stengt etter en stor kontroll utført av politiet, Skatteetaten, brannvesenet og arbeidstilsynet. Senere mente hostellet at de hadde rettet opp i feilene fra Brann og redning, men fikk likevel ikke lov til å åpne.

– Like før jul var konsulentselskapet Firesafe på en brannteknisk gjennomgang hos oss, og de vil komme med en rapport og en tiltaksplan, sier Kjell Alexander Hornslien, som er styreleder i Citycamp Guesthouse.

– Akkurat nå så avventer vi den branntekniske rapporten, så vil vi gå i gang med oppgradering av hostellet rett etter nyttår.

– Savner fleksibiliteten

Den umiddelbare stengingen like før jul har ført til at hostellet har tapt store summer.

– Alt var fullbooket både på hostellet og turene vi hadde ordnet. Nå sitter vi igjen med null inntekter. Dette fører til at vi kan bli sittende med et tap på mellom 600.000 og 800.000 kroner fram til februar, sier Hornslien.

Samtidig mener Hornslien at Brann og redning kunne ha gitt Citycamp Guesthouse midlertidig tillatelse til å ha åpent mens de rettet opp i feilene.

– Jeg synes det kunne ha blitt utvist smidighet i denne saken. Dersom vi hadde prøvd å sno oss unna hadde jeg skjønt deres beslutning, men da vi umiddelbart tok tak i de muntlige påpakningene vi fikk under tilsynet og samtidig fikk inn et brannteknisk selskap, som i tillegg anbefalte midlertidig åpning, så synes jeg vi skal få åpne midlertidig. Når vi til tross for anbefalingen får høre at det ikke er godt nok og at vi må ta den lange veien gjennom kommunens byggesaksavdeling, synes jeg det er litt dårlig. Kommunen må selvfølgelig få se på saken, men jeg synes vi burde kunne hatt midlertidig åpent mens dette skjer.

– Ikke forsvarlig

UFORSVARLIG: Avdelingsleder hos brannforebyggende avdeling i Brann og redning, Jonny Magne Nilsen, mener det ville vært uforsvarlig om hostellet skulle hatt midlertidig åpent.

Avdelingsleder i brannforebyggende avdeling hos Brann og redning, Jonny Magne Nilsen, mener en midlertidig åpning av hostellet ville ha vært direkte uforsvarlig.

– Ut fra funnene og avvikene som er på bygget, vil det ikke være forsvarlig å holde midlertidig åpent.

– Hvor grov skal manglene være for at man ikke skal få holde midlertidig åpent?

– Det tror jeg ikke vi skal gå inn på i media, men det jeg kan si er at det er betydelig avvik som ikke samsvarer med formålet bygget er godkjent for. Dette er avvik som er knyttet opp mot personsikkerhet.

– Hornslien synes dere kunne ha vært mer fleksibel i denne saken. Kunne dere det?

– Vi har utvist både stor romslighet og fleksibilitet, men når det går direkte på personsikkerhet, må vi reagere med de midlene vi har.

Gir seg ikke

Hornslien forteller at flere har stilt seg undrende til hvorfor de ikke har hatt muligheten til å ha midlertidig åpent.

– Vi har fått mye støtte fra veldig mange hold. Både fra gjester, booking.com, og andre branntekniske personer i Trondheim. Jeg ønsker ikke å starte en krig med Brann og redning, men jeg føler at hvis det skal være behov for stenging, så skal det være overhengende fare for liv. Det er ikke tilfelle nå.

Hornslien kommer uansett ikke til å gi opp hostellet.

– Vi skal jobbe hardt for å få på plass alt sammen. Kommunen skal ha befaring like etter nyttår, sier han.