Familien valgte en leilighet som leies ut av Viking Hotell. Boligen hadde en prislapp på 27.000 kroner for en ukes opphold, som ble dekket av innboforsikringen.

– Det er en kjempeflott leilighet, forteller Douglas som var strålende fornøyd da hun så leiligheten første gang.

Så startet problemene.

Det som startet med en klage om manglende TV-signaler, endte i at familien ble forsøkt kastet ut, like før julaften.

Fikk ikke se TV

TOPPLEILIGHET: Leiligheten ligger i toppetasjen på dette bygget på Mellomveien.

– Da vi flyttet inn og skulle se på TV-serien «Snefall» sammen med barna, oppdaget vi at TV-en ikke hadde signaler – til tross for at dette leies ut som en leilighet med TV. Vi kontaktet hotellet for å gjøre dem oppmerksom på det, og etter noe fram og tilbake fikk vi beskjed om at de ikke kom til å fikse det og at vi fikk klare oss uten TV i julen, sier Falch, som eier kafeen og utestedet Verdensteateret.

Han forteller at de fikk tilbud om en annen leilighet, men da i et annet tidsrom, noe som ville innebære ekstra flytting. Det var uaktuelt for familien på grunn av et stort flyttelass.

– Jeg gjorde dem også oppmerksom på et elektrisk støpsel og noen ledninger som var løse like over badekaret på det ene badet, og jeg ble da forsikret om at det ikke var noe problem, sier han.

Brannvesenet

IKKE SIKRET: Inne i et skap er det også et strømuttak som ikke er sikret.

Dagen etter ble Falch kontaktet av direktør på Viking Hotell, Idar Gabrielsen, som beskyldte Falch for å ha kontaktet brannvesenet, og familien fikk da beskjed om at de derfor var uønsket på hotellet.

– Vi har ikke kontaktet Brann og redning, noe vi kommuniserte via e-post til hotelldirektøren, sier Falch.

iTromsø har fått lese epost-korrespondansen mellom Falch og Gabrielsen. Hotelldirektøren svarte slik på eposten til Falch:

«Det er jeg som har gitt ordre om at dere må flytte ut av leiligheten. (...) Hvis dere nå likevel ønsker å leie denne leiligheten fram til 28.12.16, må jeg ha en skriftlig bekreftelse fra deg på at leiligheten leies «som den er» og til avtalt pris kr. 4200,- per døgn. Det vil ikke bli gitt noen prisreduksjon eller andre «kompensasjoner» i ettertid. Om jeg ikke får slik bekreftelse, ber jeg om at dere forlater leiligheten og leverer nøkkel i resepsjonen på Viking Hotell Tromsø innen kl. 19.00 i kveld».

– Utpressing

Slik behandling godtar ikke Tromsø-familien.

– Dette er ren utpressing. Vi hadde ikke noe annet valg enn å godta, og det skjedde altså kvelden før lille julaften. Det er ingen måte å drive gode forretninger på. Jeg ble sint. Det er arrogant og useriøst, sier en tydelig irritert Douglas.

– Hold dere unna

LØST STØPSEL: Rett over badekaret på det ene badet er støpselet løst. Det mener Falch burde vært fikset før man leide ut leiligheten.

Erling Falch forteller at Verdensteateret har brukt å innlosjere sine DJ-er på Viking Hotell. Det blir det nå slutt på.

– Vi skal aldri mer ha noe mer med Viking Hotell å gjøre, og jeg vil fraråde alle andre å bruke dem etter denne opplevelsen. Vi ønsker ikke kompensasjon, bare å fortelle hvordan det har vært å oppleve utpressing og en slik behandling. Vi hadde planlagt å bruke juletiden på helt andre ting.

– Alt dette kunne blitt løst på 30 minutter dersom hotellet hadde fikset en bordantenne til TV-en, samt festet støpselet på badet med en limpistol. Istedenfor ender vi opp med alt dette, slår han fast.

Ingen kommentar

iTromsø har vært i kontakt med hotelldirektør Idar Gabrielsen, som ikke ønsker å kommentere saken.

– Noen gjester er fornøyde, og andre er misfornøyde. Jeg har ingen kommentar utover det, sier Gabrielsen før han legger på røret.

Jan-Kåre Lambela er fagansvarlig for tilsyn i Tromsø brann og redning. Han kan bekrefte at de har mottatt en bekymringsmelding om boligen.

– Jeg kan ikke si hvem som har sendt bekymringsmeldingen, men kan avkrefte at det er Erling Falch.

– Vi oppfordrer folk til å ta kontakt med oss når de er usikre på om noe er lovlig. Vi merker også at dette er en trend hos flere virksomheter som driver med overnatting, så vi kommer til å prioritere det fremover, sier Lambela.