Bildet ble tatt 25. september 1955, og det Tore Ekmann lånte oss det for noen år siden. For Ekmann er det mange minner knyttet til nettopp dette bildet. Han var 11 år i 1955, og det var første gang han var på Tromsdalstinden.

– Foreldrene mine, Arne og Solveig Ekmann, broder Asbjørn og jeg var på tur innover Tromsdalen denne septembersøndagen. Inne i Dalen møtte vi Gunvor og Bjarne Schwenke. Vi kom i prat og ble enig om å gå på Tinden, der ingen av oss hadde vært tidligere, fortalte Tore Ekmann.

– Litt lenger inn i dalen møtte vi på legendariske Oskar i Dalen. Han ville også være med på Tinden. Han var da 83 år gammel og usedvanlig sprek, minnes Tore, som også husker som om det var i går at de møtte velkjente Rudolf Karl Gebhardt da de nærmet seg Sadelen vest for Tinden. Han hadde allerede vært oppe på toppen, og var på tur ned.

Til topps igjen

Men Gebhardt, som var en kjent kunstmaler i byen som hadde vært mer enn 300 ganger på toppen av Tinden, snudde og ble med oss til toppen igjen. Gebhardt kjente både vår familie og Schwenke-familien, og syntes øyensynlig det var bare hyggelig å ta en ekstra tur opp til varden på toppen, fortalte Tore Ekmann til Bybildet for noen år siden.

– Jeg husker at da det var cirka hundre meter igjen til toppen, løp 83 år gamle Oskar i Dalen og min seks år gamle bror Asbjørn de siste meterne, sier Tore Ekmann og erindrer at da de var vel oppe ble det en velfortjent pause med fotografering før nedturen startet.

Dagens bilde er tatt av Bjarne Schwenke. Bakerst sitter Arne W. Ekmann. Foran ham sitter Gunvor Schwenke, Oskar i Dalen, Tore Ekmann, Rudolf Karl Gebhardt og Solveig Ekmann. Helt foran sitter seks år gamle Asbjørn Ekmann.

På tur ned fra Tinden ble det mørkt. Men det var ikke noe stort problem. Både Gebhardt og Oskar i Dalen kjente hver minste stein og førte ”delegasjonen” trygt ned.

Apropos Oskar i Dalen. Han het Jensen til etternavn og eide store deler av selve Tromsdalen og Tromsdalstinden. Det sies at han og Karl Rudolf Gebhardt hadde en konkurranse seg imellom om hvem som klarte å gå flest ganger til toppen av Tinden.

Luktet godt

Oskar i Dalen ble regnet for å være en einstøing. Han gjorde seg bemerket på mange måter, ikke minst som en tindebestiger som brukte nesten enhver anledning til å ta seg en tur til toppen av Tinden. Han var ungkar og bodde i området hvor kunstgressbanen ligger i dag.

Åse Johnsen fortalte i denne spalten for noen år siden at når voksne besøkende kom til Oskar i Dalen, serverte han rundhåndet av kaffe og likør.

– Det var en opplevelse å komme på besøk. Det store kjøkkenet var mest som et samlingsrom av allehånde, fra sykkel til andre nyttegjenstander. Der var det aldri varmt. Derimot fyrte han i den store kakkelovnen i den lille stua. Der laget han også maten, fortalte Åse Johnsen som husket den gode duften av kokt tørkakjøtt og god bjørkeved i huset.

Oskar i Dalen var en spreking i alle år, og han var mange og åtti da han siste gang var på sin kjære Tromsdalstind.

Oskar i Dalen døde 1. august 1967, 95 år gammel.