Det skapte voldsomme reaksjoner da det i mars 2015 ble kjent at styret i Bioforsk (nå: Norsk institutt for bioøkonomi/Nibio) vedtok å avvikle Forsøksgården på Holt, flytte forskningsvirksomheten og selge Holt-eiendommen.

Holt satt i spill

I juni samme år vedtok Landbruksdepartementet at Nibios ansatte på Holt flytter til nye lokaler i Tromsø, og at hele eller deler av eiendommen selges.

– Det ble startet en prosess etter vedtaket i departementet. De mange reaksjonene fra landbruksorganisasjoner, byens befolkning og aksjonister ble lagt merke til etter at mange av Nibios enheter ble satt i spill, sier stasjonsleder Odd-Arild Finnes ved Nibio Holt.

Han sier at dersom de måtte flytte til Framsenteret, som var alternativet, ville det blitt en helt annen forskning enn det de driver med på Holt. Han og de rundt 25 ansatte er glade for at de blir på Holt.

– Det er lutter glede at vi blir, alle er fornøyde med at ting falt til ro. Holt er utpekt til ett av fire regionale senter i Nibio. Hva det innebærer av satsing fremover, er ikke på plass ennå. Det vil skje i løpet av 2017.

Samlokalisering

Etter turbulensen om flytting og salg oppsto det usikkerhet i kommunen og byen for øvrig om hva som skjer med de fremtidige planene for forskningsaktiviteten på Holt. I et innspill til kommunens arealdel viser stasjonslederen til at Nibio Holt i januar 2016 ble muntlig orientert av departementet om at Nibio skal fortsette virksomheten på Holt. Det ble senere bekreftet i et brev.

– Vi fortsetter forsøksvirksomheten på Holt, i tillegg til at Veterinærinstituttet flytter hit. Departementet har sagt at vi samlokaliseres, men før de kan flytte hit må det bygges en obduksjonshall, sier Finnes.

God forsøksjord

Forsøksgården på Holt har forsket på arktisk jordbruk i 95 år. En viktig del av forskningen er knyttet til forsøksarealene på Holt-jordene.

– Vi har behov for mer forsøksjord enn vi har på Holt-eiendommen. Nibio leier derfor dyrka jord på Åsgårdeiendommen fra fylkeskommunen og UNN. Dette er god forsøksjord, og det er nødvendig for forskningen på Holt at også denne jorda blir ivaretatt i kommunale planer.

Tomtesalg aktuelt

Eiendommen Holt er på til sammen 460 mål. Det inkluderer blant annet Bak-Olsen og skogareal på sørsiden av Holtbakken. Rundt 180 mål er dyrka mark. Noe av dette kan bli solgt.

– Nibio skal videreføre arbeidet med å legge til rette for å søke fradeling og salg av bygninger og arealer som ikke er nødvendig for den faglige aktiviteten, slik at salg kan gjennomføres så snart godkjente planer foreligger, skriver departementet i et brev til Nibio.

– Nibio har etter dette ikke gjort vurderinger av hva som kan være aktuelt for salg av eiendommen, skriver stasjonsleder Odd-Arild Finnes i innspillet til kommunen.

BLIR PÅ HOLT: I tillegg til Norsk institutt for bioøkonomi (tidligere Bioforsk) skal også Veterinærinstituttet etablere seg på Holt. Foto: Ronald Johansen / iTromsø