Torsdag meldte iTromsø at Jekta Storsenter opplevde en stor økning i førjulshandelen. Nå kan også senterleder Marit Stokmo ved AMFI Pyramiden fortelle om gode tall.

– Vi har hatt en veldig god førjulshandel. Så langt, ut forrige uke, har vi opplevd ei økning på cirka åtte prosent over fjoråret, sier Stokmo.

Senter i vekst

Fornøyd: Senterleder Marit Stokmo er godt fornøyd med økningen.

Stokmo sitter ikke på de eksakte tallene da iTromsø får kontakt med henne, men hun kan opplyse om at tallene for i år ser svært lovende ut.

– På året kommer vi opp mot 565 millioner kroner i omsetning, opp seks prosent over fjoråret.

Nå er det innspurten på årets siste uke senterlederen venter på før hun kan si noe sikkert om desember som helhet. Men hun er optimistisk:

– Vi har hatt en god romjulshandel, sier Stokmo.

Tilreisende

Stokmo har flere forklaringer på hvorfor senteret gjør det godt.

– Vi får tilbakemeldinger om at vi er et senter hvor du kommer kjapt inn og kjapt ut.

Deler av økningen tilskriver hun også handlende fra distriktene og Troms innland.

– Vi har veldig god tilstrømning fra Troms innland. Mange stopper hos oss, handler der og tar bussen inn mot sentrum for å unngå parkeringskaos.

Finner det meste

Hun vedkjenner at det er noen bransjer som mangler, men skryter av butikkene og spisestedene de har.

– Du finner det meste. Tilbakemeldingene sier at vi har gode butikker med flinke ansatte som vet hva de selger, sier Stokmo.

Sport og kafeer

Det kan virke som folks julegavehandel har hatt et sporty preg i år.

– Det som har med sport å gjøre er veldig populært. Folk skal ha det siste og nyeste, forteller Stokmo.

Også andre butikker har hatt en spesielt god førjulsmåned: Ting til hus og hjem er populære julegaver. Men det kan også virke som om folk har tatt seg tid til en pust i bakken i julehandelen.

– Folk går på kafé, koser seg og møter kjentfolk, forteller Stokmo.

Godt år

Generelt har det vært en god desembermåned for handelsnæringen i Norge.

Næringslivsorganisasjonen Virke melder i en pressemelding om vekst i julehandelomsetningen på cirka fem prosent mot fjoråret de fire siste ukene før jul.

– Dette er positivt for norsk handelsstand som er Norges største private sysselsetter. Vi er likevel fortsatt spente på hvor god desemberomsetningen totalt sett blir for norsk handelsstand, når vi runder nyttår, uttaler Bror W. Stende, bransjedirektør for faghandel i Virke.