Det viser ferske tall fra Servicetorget i kommunen

De 48 prikkene ble tildelt i alt 26 restauranter, kafeer og hoteller.

– Bransjen er flink

– Alt i alt må jeg si at bransjen er flink, de prøver å være proff og følge reglene vi har i kommunen, sier Marlene Uvsløkk, enhetsleder på Servicetorget.

Det viser om ikke annet hvilke brudd på skjenkereglementet som er hyppigst.

– Det det syndes mest mot er den såkalte IK-permen (Internkontroll-permen red.anm.). De har så mye annet å fokusere på at de kanskje glemmer den, sier Uvsløkk.

Syndes mot internkontroll

I IK-permen skal nødvendige dokumenter for blant annet løyvehaver samles – og denne skal kunne fremvises ved kontroll.

Av de 48 prikkene som ble delt ut i 2016 står forsyndelser mot IK-permreglene for nesten halvparten – 20 prikker.

– IK-permen er noe bransjen har slitt med i alle år vi har hatt kontroll, men vi har nå informert utestedene at vi vektlegger denne, så forhåpentlig blir det en bedring, sier Uvsløkk.

Bastart her flest prikker

"Verstingen" av byens utesteder holder til på Strandtorget. Bastard Bar troner nemlig alene på toppen av tildelte prikker med hele syv. Én har de fått for brudd på reklameforbudet, fire har de fått for å ha skjenket for lenge og to har de fått for at det skal ha blitt servert øl til en overstadig beruset person.

Det siste er imidlertid ikke daglig leder Lori Ledger enig i.

Ikke enig i prikker

– De første fem prikkene er OK, vi hadde en ny bartender på jobb som ikke kunne rutinene godt nok.

– Vi har ikke klaget på de to siste prikkene, men vi mener at kommunen har gjort feil når de ga oss dem. Vi er ikke enig i beskrivelsen av situasjonen som ligger bak, sier hun til iTromsø.

Hun mener at skjenkekontrollørene misforsto situasjonen, noe som har skjedd flere ganger ifølge henne.

– De har vært hos oss flere ganger og påpekt det de mener er brudd på bestemmelsene, noe vi mener ikke stemmer, sier Ledger.

Sendte klagemail

Hun mener at det nye selskapet som er leid inn for å kontrollere utestedene ikke har hatt nødvendig kompetanse for å kunne bedømme eksempelvis berusningsgrad.

– De har også ment at vi har hatt folk i lokalet som har vært påvirket av andre rusmidler. Det er faktisk helt umulig å avgjøre – det kan ikke engang politiet, sier Ledger.

Derfor har hun sendt mail til kommunen der hun har påpekt det hun mener er manglende kunnskap hos de nye kontrollørene.

– Dette er noe flere i bransjen har reagert på, sier Ledger.

Samarbeidsorgan

Marlene Uvsløkk i kommunen sier at man skal reetablere et samarbeidsforum mellom utebransjen, kommunen og politiet for å drøfte utfordringer og problemer knytte til skjenking og skjenkebestemmelser og kontroll.

– Vi opplever at vi har et godt samarbeid i dag og at bransjen tar dette alvorlig, sier hun.

Salgskontroller

I samme periode er det gjennomført 135 kontroller av salgsstedene for alkohol, det vil si dagligvarebransjen, Vinmonopolet og de nye ølutsalgene.

Der ble det delt ut i alt 18 prikker – og også her ble det syndet mest mot IK-permen. 12 prikker ble gitt for dette.

NUMMER TO: Solid i Storgata er nest "verst" av skjenkestedene i byen med fem prikker som de har fått tildelt for å bryte reklameforbudet samt skjente for lenge på natten. 8Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø
SKRYTER AV BRANSJEN: Til tross for 48 utdelte prikker for brudd på skjenkebestemmelsene, er Marlene Uvsløkk i kommunen fornøyd med hvordan bransjen etterlever skjenkereglementet. Foto: unknown