Noe av det beste jeg vet er kongekrabbe. Saftig, søtt og velsmakende kjøtt med en fantastisk konsistens. Eneste ulempen med kongekrabbe er prisen – det koster gjerne det hvite ut av øynene.
Men noen ganger må man bare unne seg selv det aller beste, og denne uka gjør vi det.
Samtidig tar vi i bruk en annen kostbar og eksklusiv ingrediens, nemlig krydderet som har høyere kilopris enn gull – ekte safran.
De to passer nemlig som hånd i hanske – safranen løfter det lune krabbekjøttet til uante kulinariske høyder.
Jeg har laget egen safran-pasta, men om du ikke har pastamaskin hjemme kan du godt bruke krydderet i sausen istedenfor.
Safran-pasta
3 egg + 1 eggeplomme
300 g pastamel «Tipo 00»
1 ss vann
1/2 g safran
Bland sammen ingrediensene til en fast deig som du pakker inn i plastfilm og legger i kjøleskapet i en halvtime-time.
Fremgangsmåten for hvordan du lager hjemmelaget pasta finner du på YouTube – det finnes masse vider. Jeg lager tagliatelle til denne retten, men du kan også servere pappardelle eller annen båndpasta.
Kongekrabbesaus
1-1,5 kg krabbe – bein og skuldre
2 ss smør
2 ss hvetemel
2 dl matfløte
Kok krabben i fem-ti minutter i en buljong laget av 1 liter vann, 50 g selleri, 1 løk, 1 ss salt, 2 laurbærblader, 1 stjerneanis og 10 persillestilker.
Når krabbeskallet skifter farge, setter du gryta til side i ytterligere fem minutter.
Legg krabben til kjøling i et dørslag, og sett buljongen til side. Vent til kraften er klar – øs da opp cirka tre desiliter. Plukk krabbekjøttet fra bein og skuldre – bruk saks! Fjern bruskbein og del kjøttet i mindre stykker.
Smelt smør i en kasserolle og rør inn mel. Fres i tre-fire minutter før du blander inn buljong og fløte. Kok til sausen er tjukk – da blander du inn krabbekjøttet. Server til nykokt pasta og strø over litt persille.
I glasset passer eksempelvis en kjølig gewurtztraminer eller en Grüner Veltliner.
Vel bekomme!