Daglig leder Annichen Friis-Sandness forteller at butikken ikke legges ned, men at de går ut av kjeden Synsam som de har vært en del av i flere år.

– Vi er et gammelt firma som ble etablert i Tromsø i 1903 og vi har vært medlem av Synsam i mange år nå. Men etter at kjeden har gjort flere endringer av profilen sin, har det blitt stadig vanskeligere å drive butikk, sier Friis-Sandness.

Uten kjede-profil

I dag er det fjerde generasjons urmaker og optiker som skal drive butikken videre i ny drakt. Fra 1. januar 2017 er bedriften en butikk uten kjede-profil. Butikken har nå valgt å bli en del av C-Optikk, som er Norges største sammenslutning av selvstendige optikere. Der er det butikkene selv som eier kjeden, forklarer Friis-Sandness. Forretningen i Storgata får nå en mer lokalforankret profil som har mer frihet.

– For oss innebærer det at vi får større frihet til å tilby kundene våre det vareutvalget vi ønsker av briller og kontaktlinser. Vi ønsker å stå friere og å ha oversikt over vår fremtid.

20 butikker går ut samtidig

Hun forklarer at profilen til Synsam har blitt strammere for hvert år, med flere begrensninger i vareutvalget.

– Det er flere av franchisebutikkene som har gått ut av kjeden de siste årene. Synsam har blitt en kapitalkjede som eier flere av butikkene, og satsingsområdene til Synsam har endret seg. Nå er vi om lag 20 butikker på landsbasis som har gått ut av kjeden samtidig, forteller Friis-Sandness.

Får ny logo

I løpet av uken skal ny skilting på butikkens fasade komme på plass, forteller daglig leder.

– Men innholdet hos oss blir det samme, med fokus på kundene, synsundersøkelse og synshelse. Vi bytter ikke navn – det føltes riktig å beholde navnet Jacob Friis, ettersom det er slik folk kjenner oss, sier hun og legger til:

– Vi gleder oss til å drive videre. Vi er en lokalbutikk i sentrum og er opptatt av at Tromsø skal ha et levende sentrum.

– Ulikt syn

Administrerende direktør i Synsam Norge AS, Johan Baklund, bekrefter at Jacob Friis og flere andre av deres tidligere franchisetakere har gått ut av Synsam.

– Vi har ulikt syn på hva kundene våre forventer av oss som markedsledende optikerkjede i fremtiden, og hva det krever av oss som optikere og kjede for å tilfredsstille kundenes ønsker og behov. Vi ønsker vår tidligere franchisetaker lykke til videre, og ønsker samtidig alle våre kunder velkommen til Synsam på Amfi Pyramiden, sier Baklund i en e-post til iTromsø.