Siden Vitensenteret åpnet i nye lokaler for snart seks år siden har besøket økt jevnt og trutt.

– De foreløpige tallene viser at det blir minst 49.350 besøkende i 2016, en økning på 5,5 prosent fra 2015. Vitensenteret har med dette ikke hatt nedgang i besøkstallene siden nybygget sto ferdig i 2011, sier direktør Tove Marienborg ved Nordnorsk vitensenter.

Elevøkning

Den nasjonale satsingen på ungdomstrinnet, med mer praktisk, relevant og variert undervisning, gjenspeiles ifølge direktøren i besøkstallene til vitensenteret.

– 39 prosent av de besøkende er skoleklasser som har fått et pedagogisk tilbud av Vitensenteret. Dersom vi ser nøyere på besøkstallene ser vi at vi har en økning på 44 prosent av elever på ungdomstrinnet. Det passer godt med den nasjonale satsingen «Ungdomstrinn i utvikling».

Oppfinnerutstilling

I løpet av 2017 kommer det til å bli endringer i utstillingene til vitensenteret, og ikke minst kommer Prosjekt Fantasi til å sette sitt preg på utstillingstilbudet.

Som iTromsø har skrevet tidligere utmerket Tromsø-elevene seg spesielt godt i oppfinnerkonkurransen Prosjekt Fantasi. I den nasjonale finalen utmerket Tromsø seg med hele tre av 11 vinneroppfinnelser.

– Vi har fått midler til å gjøre noen endringer. Det er nok klimadelen av utstillingen vår hvor det vil skje størst endring i løpet av 2017. Ellers gleder vi oss selvfølgelig til Prosjekt Fantasi som kommer i mai og blir stående til juli. Så blir det, tradisjonen tro, påskekrim i hele påsken, samt noen helger ekstra for dem som er borte i påskeferien, og Legofestival i oktober, sier Tove Marienborg.

Bursdagsfeiring populært

Feiring av bursdagen på Vitensenteret er også populært, med muligheter for fri lek i utstillingen og servering. I fjor var det 167 bursdagsfeiringer hvor totalt 244 barn feiret sin «vitenskapelige» bursdag på Vitensenteret. Det er ikke uvanlig at to barn feirer bursdagen sin samtidig på Vitensenteret.

– Med en slik løsning, der man ofte inviterer hele klassen eller alle jentene/guttene i klassen, blir det billigere for foreldrene. Vi synes selv kvaliteten vi tilbyr er høy, sier Marienborg.

fornøyd: Direktør Tove Marienborg ved Nordnorsk vitensenter er fornøyd med at flere elever fra ungdomstrinnet bruker Vitensenteret. Foto: Trond Tomassen