Sortlendingen Ellingsen hentet inn som statsråd Jan Tore Sanners våpendrager i Kommunal- og moderniseringsdepartementet etter å ha vært en av Høyres mest populære ordførere.

Med hjemsted i Sortland, rundt et kvarters kjøretid fra fylkesgrensa, kjenner hun godt til de utfordringene som har vært reist om både sammenslåing og justering av fylkesgrensa mellom Nordland og Troms.

Skylder på regjeringa

Statssekretæren ønsker ikke å kommentere fylkesråd Cecilie Myrseth (Ap) og fylkesråd Tomas Norvolls (Ap) begrunnelse for at de ikke vil innlede samtaler om en intensjonsavtale om sammenslåing mellom de to fylkene.

Myrseth og Norvoll mener regionreformen har vært ullen og vag om hvilke oppgaver og råderett fylkene vil få ved en sammenslåing, samt at fylkene håndterer dagens oppgaver på en god måte.

Ifølge dem er døra lukket for en sammenslåing – foreløpig. De utelukker imidlertid ikke at stemninga kan snu dersom de nye regionene får større råderett over samferdsel og helse.

– Naturlig å se på alle fylker

Statssekretær Ellingsen har følgende å si om den videre saksgangen:

– Regjeringen har mottatt et stortingsvedtak om å komme med et forslag der landets 19 fylker kan bli til om lag 10 nye regioner. Forslaget skal vi levere, så får Stortinget ta stilling til det, sier Ellingsen til iTromsø.

– Er det utelukket å foreslå en sammenslåing i Nord-Norge selv om fylkene ikke vil?

– Jeg vil verken utelukke eller bekrefte noe som helst. Premissene fra Stortinget er kjent. Da er det naturlig å se på alle fylker og hele Norge, sier Ellingsen.

Forslaget skal behandles av Stortinget til våren. Regionreformen legger opp til at de nye regionene skal trå i kraft i 2020.