De siste fem årene har nemlig pensjonisten fra Skedsmo i Akershus reist til Tromsø flere ganger i året for å handle hos Karls Fisk og Skalldyr.

– Den ferske fisken og sjømaten jeg får her er noe helt annet enn det produktet vi kjøper i butikken på Østlandet. Det smaker helt annerledes enn dette, sier Handeland, som ikke er veldig begeistret for sjømaten han har tilgjengelig i butikkhyllene i og utenfor Oslo.

Årlige dagsturer

Hvordan det hele begynte kan ikke 76-åringen huske nøyaktig, men det startet med en telefon til Karl-Alberth Hansen fem år tilbake.

– Vi er åtte kamerater i Telemark som møtes på ei hytte et par ganger i året for å spise middag sammen. Vi skulle ha skreilag og så ringte jeg opp hit etter å ha kommet over dem på nettet. Jeg lurte på om dem sendte fisk i posten, sier Handeland om da han først kontaktet Karls Fisk og Skalldyr.

Siden den gang har det utviklet seg til flere årlige dagsturer med fly til Nordens Paris.

– Karl var nok litt overrasket da jeg begynte å reise opp hit for å hente fisken. Men det er helt klart verdt det, og så er det jo deilig å få seg en liten tur. Jeg kom hit i morges og reiser igjen i kveld. Når jeg er her tar jeg bussen til byen og går litt rundt før jeg tar meg en tur over brua hit. Det tar jo bare 1 timer og 45 minutter med fly, og så trenger jeg å bevege meg litt, sier den spreke pensjonisten.

– Helt spesielt

– Vi kameratene spleiser på dette, så det blir ikke så dyrt. Ettersom jeg flyr gratis med cashpoints som jeg samler hos Norwegian så går det an å reise opp to-tre ganger i året for å kjøpe fisk til middagene våre, sier han.

De ferske varene fra havet tar 76-åringen med seg tilbake som innsjekket spesialbagasje.

– Jeg bruker også å få tilsendt fisk i posten, og før jul fikk vi røkelaks, sier Handeland fornøyd.

Karl-Alberth Hansen, daglig leder i Karls Fisk og Skalldyr, innrømmer at han synes kundeforholdet med Handeland er helt spesielt.

– Vi har ingen andre kunder som gjør dette. Det er ganske artig og litt spesielt at han legger ned så mange timer for å få tak i fisken. Vi får i tillegg et spesielt forhold til han når vi ikke bare snakker sammen over telefon. Og så sier han jo selv at han tar dette som en tur, sier Hansen.

Ny tur i februar

Allerede om en måned planlegger Handeland et nytt besøk til Tromsø for å kjøpe fisk.

– Da er skreien på sitt beste, så da blir det nok en tur til, slår han fast.

76-åringen legger heller ikke skjul på at det er godt å få litt påfyll av den nordnorske naturen.

– Slekten på morssiden er fra Vega i Nordland, og så har jeg vært i militæret på Bardufoss. Da var vi ofte i Tromsø.

– Jeg har reist mye rundt omkring, og har vært i 35 land, men naturen i Nord-Norge er noe helt for seg selv. Det er så vakkert her og jeg nyter det når jeg kommer hit, sier pensjonisten.