– Her skal VIP-området være, og så blir det et langbord med mat her, sier Thomas Hafstad, daglig leder i Kystens Mathus.

Han går gjennom et spisset konsept for tilstelninger som mathuset skal tilby spesielt konferansemarkedet i Tromsø. Første kunde er Arctic Frontiers 23. januar. Statsminister Erna Solberg er blant de 450 gjestene som skal delta på en «minglemiddag» på Kystens hus.

– Der inne blir det garderobe, sier Hafstad, og peker mot bookingbutikken til Tromsø Villmarkssenter rett innenfor inngangsdøra.

– Her skal vi sette opp en bar. Vi har mye plass og skal helt fint få plass til 450 personer 23. januar, sier Hafstad.

Konkurrerer med hotellene

Den nyvunne interessen for større tilstelninger har dukket opp i kjølvannet av heller svake resultater for Kystens Mathus i løpet av 2016.

MINGLEMIDDAG: Kantina i 2. etasje av Kystens Hus er utgangspunkt for en stor minglemiddag med 450 gjester, inkludert statsminister Erna Solberg.

– Vi har bestemt oss for å søke lykken med større selskap. Vi har allerede restauranten i Skirri i første etasje. Legger vi til arealet i 2. etasje åpnes muligheten til å ha middager med 500 gjester. Kantina i etasjen er bare i bruk et par timer om dagen. Kystens Mathus drifter den, og har avtalt å få bruke den til større tilstelninger også – da med søkelys på matopplevelser, forklarer Hafstad.

Kystens Mathus konkurrerer dermed med byens konferansehoteller på selskapsfronten.

– Vi ønsker å tilby noe annet enn det hotellene kan. Kanskje som middag nummer to eller tre på større konferanser, sier den daglige lederen.

Trøbbel med bygningen

Hafstad beskriver det første hele driftsåret som «heftig», med en bygning som ikke alltid har spilt på lag. – Alt har vært nytt, maskiner, publikum og bygningen. Bygningsmassen var også i første driftsår. Det har vi merke i form av at deler av etasjen har vært stengt.

Akvariet har ute av drift i mye av i 2016

. Det er for øvrig ennå ikke oppe og går. Huseier har også vært uheldig med den store trappa til 2. etasje. Den var ute av drift i 3,5 måned på grunn av et vindu som sprakk, ramser Hafstad opp.

BYENS BESTE? Utsikten fra Kystens Hus inkluderer Ishavskatedralen, brua, Stortorget, småbåthavn og bryggehus.

2016 var året Kystens Mathus skulle etablere seg i en tøff bransje.

– Restauranten er i en spesielt tøff konkurransesituasjon. Når det gjelder fisk- og kjøtt-avdelingene var utfordringen å etablere seg på et nytt sted. Om man ikke kalkulerer med at det blir tøft første år, går man på en smell. For oss har 2016 vært året for å finne vår plass i byen. Det har vært et identitetsår, samtidig som vi ønsket å opparbeide et kundegrunnlag, sier Hafstad, og legger til:

– I 2017 skal vi spisse konseptet vårt. En inntreden som aktør for større tilstelninger er et ledd i å stake ut en tydeligere kurs for Kystens Mathus.