Etter at dommen i Holship-saken falt i Høyesterett 16. desember i fjor, møttes forbundsstyret i Transportarbeiderforbundet denne uken, og besluttet at all boikott i Risvika og streiken i Mosjøen og Tromsø avblåses med umiddelbar virkning.

I Tromsø har 12 personer vært tatt ut i sympatistreik. Geir Ingebrigtsen er leder i Tromsø havnearbeiderforening. Han forteller at arbeiderne i Tromsø nå står uten arbeid.

– Det er så utrolig frustrerende. Vi har streika for noe vi trodde på, og trodde vi kunne vinne gjennom med. Nå har tariffavtalen vår blitt gjort ugyldig med et pennestrøk, og vi er kasta ut i arbeidsløshet. Vi er ofret i kampen mot kapitalismen og rettsapparatet, sier Ingebrigtsen

– Hvordan blir det å gå tilbake til arbeidslivet etter å ha streiket i tre år?

– Det blir ikke lett. Man må ta seg selv i nakken. Man har vært så lenge utenfor arbeidslivet at det blir tøft for mange. Vi har jo også trodd at vi skulle tilbake til jobbene vi hadde før, men det går ikke lenger.

Omskolering

Han forteller om nedtrykt stemning da havnearbeiderne fikk beskjed om at streiken ble avblåst.

– Folk reagerte med sinne, skuffelse og frustrasjon. Folkene har vært så lenge i streik at de ikke har krav på arbeidsledighetstrygd. Det blir noen avgjørende måneder fremover der vi må forsøke å enten finne nytt arbeid, eller begynne omskolering.

ARBEIDSLEDIG: Geir Ingebrigtsen forteller at flere av havnearbeiderne ikke har noen jobb å gå til etter at streiken ble avblåst.

En annen mulighet er å prøve å drive et lastekontor, men uten tariffavtalen de hadde tidligere.

– Vi har ikke gitt opp håpet om å drive et lastekontor, men vi må drive det på helt andre vilkår. Vi må konkurrere på pris på like linje med andre, siden vi nå ikke har noen fortrinnsrett.

Likevel tror ikke Ingebrigtsen det blir enkelt.

– Det er usannsynlig at alle 12 kan få seg jobb der. Det vil ta tid å bygge opp, så noen må nok finne seg annet arbeid.

Ber om økonomisk støtte

Norsk Transportarbeiderforbund har utbetalt to millioner kroner månedlig til streikende havnearbeidere i hele landet. Det er det umiddelbart slutt på, og de tidligere streikende er nå helt uten inntekt.

– Vi håper på solidaritet og økonomiske bidrag fra fagbevegelsen. Så håper vi også å få hjelp til omskolering til nye yrker eller ny jobb. Ingenting er gjort over natta. Vi vil gjøre hva vi kan for at ikke noen av havnearbeiderne til slutt ender på et sosialkontor.

Havnearbeiderne skal møtes til uka for å legge en plan for veien videre.