Direktør i Petro Arctic, Kjell Giæver, opplyser til iTromsø at deres ambisjon er at halvparten av leveransene skal komme fra nasjonale aktører, og ti prosent av disse fra Nord-Norge.

– Vi tror at denne kartleggingen vil føre til at flere nordnorske bedrifter får leveranser til utbyggingen. Vi har allerede begynt å lage en oversikt av leverandørene i landsdelen, og det er flere aktuelle kandidater her som har meldt sin interesse, sier han.

Flere aktuelle Tromsø-bedrifter

– Er det noen aktuelle Tromsø-bedrifter?

– Ja, det er det. Flere til og med. Tromsø har posisjonert seg godt i riggmarkedet og flere av selskapene er relevante for oss, da denne utbyggingen vil være storforbruker av tjenester knyttet til bore- og brønnvirksomhet.

Johan Castberg-prosjektet er det største feltet på norsk sokkel som ennå ikke er bygd ut. Arbeidet vil foregå i flere faser mellom 2018 og 2022, og vil utgjøre en betydelig del av investeringsnivået for norsk sokkel i samme periode. I konsekvensutredningen for prosjektet, spås det at utbyggingen vil bidra til 23.000 årsverk.

I Nord-Norge anslår Petro Arctic-direktøren at utbyggingen vil utgjøre rundt 2,5 milliarder kroner i rene investeringer.

– Det er betydelige penger involvert i utbyggingen, men anleggene skal også driftes og det er da de virkelige ringvirkningene kommer. Det skal bores masse brønner, og det er lagt opp til boreaktivitet i fem-seks år. Her kan Tromsø-bedriftene utvilsomt bidra.

Håper flere melder seg på

Det er flere selskaper i Tromsø i dag som spesialiserer seg på tjenester og produkter rettet mot oljeindustrien. Blant dem Kræmer Maritime, NOFI, Troms Offshore og Aquaplan Niva.

– Det vi håper er at bedriftene i nord melder seg på og at de senere vil være med i konkurransen om å levere til Statoil. De vil måtte vinne på pris og kvalitet, men jeg er optimistisk på deres vegne: De er dyktige og konkurransedyktige, sier Giæver.

– Men nasjonale aktører vil kun stå for halvparten av leveransene. Hvordan måler norske og nordnorske bedrifter seg på pris og kvalitet med internasjonale og utenlandske aktører?

– Norske bedrifter er verdensledende på flere av områdene det her konkurreres om, så her konkurrerer de blant de beste. Dette er næringslivets Champions League, svarer Giæver.

Castberg-feltet er ventet å produsere i over 30 år, og i løpet av et normalt driftsår er det anslått at det vil bidra med 1.200 årsverk i landet, hvorav 300 av disse vil være i Nord-Norge.

Det ventes en samlet inntekt av produksjonen på 290 milliarder kroner – etter 2015-verdier.

– Ikke som lovet

Til NRK sier forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet at utbyggingsplanene er gode nyheter for landsdelen.

– Det er svært gledelig at utbyggingen av Castberg-feltet nå endelig ser ut til å bli realisert. Dette viser mulighetene som ligger i Barentshavet, sier forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet.

Frederic Hauge i Bellona er på sin side mer avventende, da han mener den lokale verdiskapningen er minimal i forhold til hva befolkningen i Finnmark ble lovet.

– Det Statoil lovet for tre år siden er det nå ingenting igjen av. Denne planen for utbygging kommer til å gjøre at opinionen rundt disse utbyggingene i Finnmark vil snu, fordi det ikke er noe igjen til lokalsamfunnet, sier Hauge til NRK.

Optimist: Direktør i Petro Arctic, Kjell Giæver, håper flere av leveransene vil komme fra nordnorske bedrifter. Foto: Petro Arctic