Svenske Johan Swärd står bak selskapet The Green Bike – Food on a roll in Tromsø. Konseptet går ut på å servere sunn og miljøvennlig mat fra en mat-sykkel.

Maten er uten kjøtt og fisk, og baserer seg på grønnsaker, kikerter, linser og spirer, og etter planen blir første salgsdag på torsdag.

– Egentlig skulle jeg starte allerede mandag, men det rakk jeg ikke, forteller Swärd, som har bygget mat-sykkelen selv.

– Jeg har tenkt på dette i et par års tid, og det er det flere grunner til. Den første grunnen er at Tromsø kaller seg en sykkelby og jeg synes det burde være enda mer fokus på å sykle. Dersom jeg kan sykle rundt og selge mat, er det kanskje flere som tenker at de kan sykle til jobben? Noe annet som er hyggelig med dette konseptet er å kunne gi folk et alternativ til enkel og billig mat, som ikke er pølse eller burger, sier Swärd.

Vegetarmat

Swärd er også opptatt av vegetarisk mat, og synes det er fint å kunne rette fokus mot mat som ikke inneholder fisk eller kjøtt.

– Men trenger ikke være vegetarianer for å ikke spise kjøtt, men det virker nesten som om en del tror de dør dersom de ikke får kjøtt tre ganger om dagen. Der ligger man litt etter i Nord-Norge, og jeg synes dette er noe som er fint å rette fokus mot, sier han.

Han håper også at The Green Bike kan være med å skape aktivitet i sentrum.

– Jeg er lite fan av shoppingsentre, og synes det er hyggelig å skape mer aktivitet i sentrum. Det er fint at det skjer ting, og at man har et levende sentrum, mener han.

Sideprosjekt

Per i dag er The Green Bike et sideprosjekt for Swärd, som er både lærer, biolog og guide.

– Dette er bare for gøy. Noen reiser til Spania – jeg bygger falafel-sykkel! Jeg har ikke som mål å bli rik på dette, men det hadde vært gøy om det gikk rundt. Kanskje kan jeg etter hvert også leie ut sykkelen til noen som trenger en ekstrajobb?

Han mener TIFF-uka er en utmerket uke å starte på, og tror enkel vegetarmat kommer til å funke fint på festivalen.

– På torsdag kommer jeg til å sykle rundt i sentrum, og jeg kommer nok til å skrive på hjemmesiden min hvor. Ellers blir det åpningstider litt iblant. Jeg tar det litt som det kommer, og vil nok iblant sykle i helgene og under andre arrangementer. Det kommer også litt an på responsen, sier Swärd.

Han har fått mye støtte og hjelp til prosjektet fra venner.

– Akkurat nå er det en venn som skal brodere logoen min på ei hekla lue. Jeg har fått masse hjelp!