Steinerbarnehagen har ved flere anledninger siden slutten av 2015 fått påpakning fra kommunen for sin mangel på førskolelærere. Nå har kommunen sendt barnehagen forhåndsvarsel om stenging.

Ingen med utdanning

Ifølge kommunens papirer, var barnehagestyrer May-Lisbeth Birkeland i flere år den eneste ansatte i Steinerbarnehagen med formell pedagogisk kompetanse.

Da hun i juni 2015 ble langtidssykemeldt, tok styremedlem i barnehagen og lærer, Tom Arne Bruseth, over som administrativ leder i ei 20 prosentstilling. Vidar Kristiansen tok over Birkelands ansvar som pedagogisk leder. Kristiansen var i utgangspunktet assistent i barnehagen, men fikk ifølge kommunens dokumenter midlertidig dispensasjon fra utdanningskravet og har jobbet som pedagog i barnehagen siden 2013.

Birkeland kom ikke tilbake i jobb før i august 2016. Ved årsskiftet sa hun opp.

Bekymringsmelding

Kommunen ble gjort oppmerksom på pedagogmangelen i barnehagen i slutten av 2015, da avdeling for utdanning mottok en bekymringsmelding.

I meldingen påpekes det at Kristiansen var den eneste ansatte på daværende tidspunkt med noen form for pedagogisk utdanning. Videre sår de tvil om at denne utdanningen er tilstrekkelig for å arbeide som pedagogisk leder i barnehagen.

Etter bekymringsmeldingen, opprettet kommunen tilsyn ved barnehagen. Det ble raskt klart at lovens krav til antall førskolelærere – da ut fra antallet barn – ikke var innfridd.

Barnehagen fikk beskjed om å rette opp i dette. Det måtte ansettes minst en person med nødvendig pedagogisk kompetanse.

Ingen ansettes

Ifølge kommunens tilsynspapirer, ble det innkalt til møte mellom kommunen og barnehageledelsen – her inkludert styreleder Brynmor Evans. På møtet ble det opplyst at Birkeland var delvis sykemeldt, til tross for at hun faktisk var ute i ei 100 prosent sykemelding, at Bruseth var ansatt som hennes vikar og at pedagogstillingen var lyst ut.

I april samme år gjorde kommunen et enkeltvedtak med pålegg om retting og forhåndsvarsel om stenging.

I september purret igjen kommunen, og barnehagen opplyste da at en pedagog var ansatt.

Da kommunen etterspurte dokumentasjon på ansettelsen, viste det seg imidlertid at vedkommende hadde trukket seg fra stillingen.

Dobbeltrolle

Kommunen etterlyste igjen fremgang i ansettelsesprosessen. På det tidspunktet var styrer May-Lisbeth Birkeland tilbake i jobb. Hun opplyste overfor kommunen at da hun gikk ut i sykemelding, endret Evans og styret vedtektene til barnehagen, slik at styret var ansvarlig for ansettelser.

Hun hevdet å ha opplevd hemmelighold mellom Evans, Bruseth og Kristiansen, og ble nektet innsyn i ansettelsesprosessen og saksgangen.

Mens Kristiansen har fungert som pedagogisk leder i barnehagen, har han også sittet som nestleder i barnehagens styre og vært en del av ansettelsesprosessen. En dobbeltrolle som kommunen gjøres kjent ved gjennom flere bekymringsmeldinger.

Det hevdes at styret nærmest var patologisk opptatt av å verne om Kristiansens gode vilkår i barnehagen. Dersom en ny pedagog ble ansatt, ville han gå tilbake til en assistentstilling.

Birkeland sier opp

I begynnelsen av januar i år leverte Birkeland sin oppsigelse. Sammen med oppsigelsen, la hun ved søkerlisten på pedagogstillingen som ble lyst ut.

Kommunens dokumenter viser at tre av søkerne var kvalifiserte til stillingen. Ingen ble imidlertid ansatt, til tross for gjentatte krav fra kommunen om å få ordnet opp i personalsituasjonen.

I tilsynsdokumentene fremheves det at en utdannet steinerpedagog gjentatte ganger søkte på stillingen – første gang høsten 2015, men at vedkommende aldri hørte tilbake fra barnehagen.

Opphetet telefonsamtale

Ifølge et notat fra Tromsø kommune, ble styreleder Brynmor Evans gjort kjent med at kommunen hadde fått søkerlisten og ringte derfor Ingvild Løhre i utdanningsavdelingen, som behandlet saken. Løhre gjorde det klart at Kristiansen ikke vil få videre dispensasjon fra utdanningskravet da kvalifiserte søkere hadde søkt på stillingen. Hun viste til at dispensasjon kun gis ett år av gangen dersom ingen kvalifiserte søkere meldte seg.

Samtalen ble opphetet. Evans hevdet at søkerlisten var feil, og at ingen av søkerne var kvalifiserte.

Løhre spurte da om noen av søkerne hadde vært inne til intervju, noe Evans ikke svarte på, ifølge notatet. Hun viste så til at en av søkerne, som hun visste var utdannet barnehagelærer, og spurte om vedkommende ikke var kvalifisert. Evans på sin side fastholdt at ingen søkerne var egnet eller at de stilte for høye lønnskrav.

Han mente enkeltvedtaket var gjort på feil grunnlag, heter det i notatet.

Juridisk bistand

Omtrent samtidig fikk barnehagen igjen ei purring med forhåndsvarsel om stenging, dersom barnehagen ikke klarte å innfri kravene i Barnehageloven.

Det opplyses at barnehagen, til tross for flere purringer og utvidede frister, ikke har klart å rette opp i forholdene. Dersom ikke noe skjer kjapt, vurderer kommunen å stenge barnehagen i løpet av våren 2017.

Barnehagen har i purringen fått frist til 20. januar med å komme med et svar eller eventuell klage på varslet.