– Vi håper dette skal forhindre frafall i skolen, sier fylkesutdanningssjef i Troms, Sedolf Slettli.

En gle­de­lig ny­het: Sed­olf Slett­li, fyl­kes­ut­dan­nings­sjef i Troms, er glad for ned­gan­gen i fra­væ­ret blant ele­ve­ne.

Det var mange protester da de nye fraværsreglene ble innført høsten 2016. Nå viser tall fra Troms fylkeskommune at fraværet i fylket har sunket med hele 25 prosent, og elevene er i snitt én dag mindre borte fra skolen. Slettli sier at tromsøskolene ikke skiller seg fra resten av fylket og er fornøyd med resultatet.

– De nye fraværsreglene hadde som mål å redusere fraværet. Det er gledelig å se at dette har lykkes, sier Slettlie.

– Slitsomt

Ikke alle er like positive til de nye fraværsreglene. Elevrådsleder ved Kongsbakken videregående skole, Sarah Solheim, forteller om stress blant elevene som følge av de nye fraværsreglene.

– Jeg har flere venner som har gått ned en karakter i fag. De tvinger seg selv til å gå på skolen for ikke å få fravær, men man får jo ikke så mye ut av undervisningen når man er syk, sier hun.

Selv tørr hun ikke være borte fra skolen uten legeerklæring. Til påsken reiser hun til Sør-Korea på adosjonstur og må være noen dager borte fra skolen.

– Adopsjonsturer blir ikke fjernet fra fraværet. Hvis jeg er borte fra skolen mer enn disse dagene, risikerer jeg å ikke få vurdering i noen fag. Det er slitsomt å måtte planlegge eventuell sykdom på denne måten, og jeg er sikker på at det gjelder flere, sier Solheim.

Trykk på legekontorene

– Mange legekontorer opplevde økt trykk av elever som ønsket sykemelding og ville at vi skulle endre reglene. Dette ser ut til å ha roet seg ned nå, sier Slettli.

Solheim forteller at mange elever drar syke på skolen.

– I fjor høst gikk alle rundt og hostet fordi de ikke turte å være borte fra skolen. Folk smittet hverandre fram og tilbake, sier hun.

Leder for ungdommens fylkesting, Tobias Berg Olsen, er positiv til de nye fraværsreglene, men mener de har et forbedringspotensial.

– Vi ønsker at helsesøster skal kunne dokumentere fravær. Det kan være vanskelig og dyrt for noen elever å dra til legen for dette, sier han.

Ungdomskoordinator i Troms fylkeskommune, Hanne Sofie Roaldsen, er skeptisk til de nye fraværsreglene. Hun liker ikke utviklingen hun har sett det siste året.

– Vi har merket at færre ungdommer kommer på konferansene vi arrangerer, med mindre det foregår i helger eller på kveldstid. De kvier seg for å ta fri fra skolen. Vi er redd for at færre ungdommer skal engasjere seg politisk, sier hun.

Kjenner seg ikke igjen i tallene

Kjenner seg ikke igjen: As­si­ste­ren­de rek­tor, Tu­rid Fu­ru­mo, kjen­ner seg ikke igjen i tal­le­ne fra fyl­kes­kom­mu­nen og har ikke mer­ket noen end­ring i fra­væ­ret blant ele­ve­ne.

At fraværstallene skal ha sunket kraftig etter innføringen av nye fraværsregler, er noe assisterende rektor ved Kongsbakken videregående skole, Turid Furumo, ikke kjenner seg igjen i.

– Nei, så mye nedgang i fraværet har ikke vi hatt. Vi har hatt en positiv utvikling angående fraværet de siste årene som har fortsatt høsten 2016. Vi har ikke merket noen større nedgang etter de nye fraværsreglene ble innført enn det som er normalt for oss, sier hun.

Hun er likevel stort sett positiv til de nye fraværsreglene.

– Vi vil jo ha elevene på skolen så mye som mulig, men ikke når de er syke selvsagt, sier hun.