Nordområdene. Arktiske områder. The High North. Flotte begreper, men de er samtidig nokså ulne.

– Vi har jobbet i mange år i ledende stillinger i Arktis – i Norge, Canada og Alaska – og vi har merket at det ofte er vanskelig å forstå og forklare hva som foregår her oppe, sier tidligere lokalstyreleder på Svalbard, Christin Kristoffersen.

Mangler et bindeledd

Ifølge henne mangler det svært ofte kunnskap, nettverk og kompetanse om Nordområdene fra aktører som ønsker innpass.

– Det mangler et forbindelsesledd mellom myndigheter, organisasjoner og næringsliv som ønsker å jobbe i Nordområdene og lokalsamfunnene, sier Kristoffersen.

Vil være nav

Kristoffersen er en del av det nystartede selskapet Arctic Advocacy Group – som er til stede på konferansen Arctic Frontiers.

Sammen med delstatssenator Lesil McGuire fra Alaska, og professor Jessica M. Shadian skal hun fylle hullet mellom de overordnede myndighetene, forskningsmiljøene og næringslivet – og grasrotnivået i nord.

– Vi vil tilby vår kompetanse, våre erfaringer og vårt nettverk for å bygge bruer mellom de forskjellige nivåene, sier Kristoffersen.

Ta i bruk lokal kompetanse

Jessica M. Shadian, Nansen-professor ved universitetet på Akureyri på Island, sier at rednings- og beredskapstjenestene i nord er et godt eksempel på hva problemene dreier seg om.

– På et overordnet nivå så er eksempelvis kystvakter og redningsorganisasjoner flinke til å samarbeide. De kan snakke sammen om strukturer – men de samme myndighetene er ikke like flinke til å ta i bruk lokal kompetanse, sier hun.

Knytte sammen

Hun mener at hun og de andre to kan bidra til å knytte sammen lokale ressurser med samfunnets overordnede infrastruktur.

– Det kan vi gjøre fordi vi kjenner forholdene her oppe etter å ha jobbet her i mange år, sier hun.

Lesil McGuire sier at de også kan bidra til å veilede gjennom de forskjellige administrative og lovmessige rammene i de enkelte landene i nord.

– Vi har lang erfaring som "civil servants" her i nord, og har innblikk i hva som er nødvendig sett fra myndigheter, utdanningssystemer og næringsliv, sier hun.

Guider begge veier

Samtidig ønsker man ikke bare å jobbe fra et overordnet perspektiv.

Vel så viktig vil det være å hjelpe det lokalt forankrede næringslivet eller de lokale myndighetene å kommunisere oppover.

– Vi vil bidra langs hele "næringskjeden" – og vi mener absolutt at vi fyller et behov, sier McGuire.

Ifølge Christine Kristoffersen har det vært naturlig å satse sammen på å etablere selskap. De tre kvinnene kjenner hverandre siden lang tid, og har samarbeidet i en årrekke.

– Vi har sett at forholdene er veldig like i våre respektive hjemland. Forholdene på Svalbard ligner forholdene i Alaska og omvendt, sier hun.

Hun utelukker heller ikke at selskapet vil utvide sin base på sikt.

Russland er en stor aktør i Nordområdene – og en russisk samarbeidspartner vil ikke være fremmed.

– Vi ser for oss en utvidelse østover. Det er en målsetting på lengre sikt, sier Kristoffersen.