Tromsø Museum inviterte unge lovende fotografer til å delta på en fotokonkurranse, med naturen som tema. Det var fire ulike klasser, med fire forskjellige vinnere. Fotografer under 18 år fra hele landet kunne sende inn bilder og delta i konkurransen.

– Konkurransen trakk til seg tretten unge fotografer fra hele landet. De leverte 48 fotografier, forteller formidlingsrådgiver Per Helge Nylund ved Tromsø Museum.

Natur gjennom unge øyne

Det er første gang Tromsø Museum har en jury til å bedømme fotografier til denne type konkurranse, og det hele er inspirert av Natural History Museums utstilling “Wildlife Photographer of the Year”.

– Temaet var natur gjennom unge øyne, og det har vært veldig artig å rette fokus mot unge og lovende naturfotografer i Norge. Kan de gjøre det i London, så kan vi gjøre det i Tromsø også, slår Per Helge Nylund fast.

I juryen satt professor Audun Rikardsen og fotolærlingene Julia Hartvigsen Brekmo og Daniel Lilleeng.

– Juryen har kåret første og andreplass i aldersklassene under 10 år, 10–14 år og i klassen 15–17 år, de har også funnet det beste mørketidsbildet uavhengig av alder, forteller Nylund.

Frosk i solnedgang

Søsknene Otelia Vian (9) og Skjalg-Helmer Vian (16) fra Vadsø vant både den yngste og den eldste klassen. Haakon Konradsen (10) vant den mellomste klassen, som var for personer mellom 10–14 år.

– Otelia Vian (9) vant den yngste klassen med et flott bilde av en granmeis, hvor fotografen har kommet tett inn på fuglen slik at den står i fokus når man ser bildet, sier juryen.

Den mellomste klassen ble vunnet av Haakon Konradsen (10) fra Trondheim, med et naturfoto av en bever.

– Et fint dyrebilde av en vanligvis sky art. Spennende med bever på is som gnager på en trestamme, konkluderer juryen.

Vinneren av den eldste klassen ble Skjalg-Helmer Vian (16) fra Vadsø, med et blinkskudd av en frosk i solnedgang.

– Et spennende og kreativt miljøbilde, hvor fotografen har fotografert frosken ved siden av en dam i solnedgang på dens eget nivå, forklarer Audun Rikardsen, Julia Hartvigsen Brekmo og Daniel Lilleeng.

Måtte ut i dam

Vinneren av den eldste klassen har sin egen facebook-side der han kaller seg "Naturfotograf Skjalg-Helmer Vian", og det krevde sitt for å få tatt bildet.

– Jeg måtte ut i en dam med kameraet i ene hånden og lommelykta i den andre, så det gikk sakte og det ble nok et par 100 myggstikk, men det var helt klart verdt det, sier han.

Vinnerbildene i hver aldersklasse og det beste mørketidsbilde blir premiert, og alle innsendte bilder blir stilt ut av Tromsø Museum.

– Det er veldig stor stas at bildene blir stilt ut. Jeg viste ikke at jeg hadde vunnet, så det er utrolig kult, sier Vian (16).

Beste mørketidsbildet

Felicia Yvonne Solem (13) vant beste mørketidsbildet som var en egen klasse, uavhengig av alder, med et nordlysbilde fra Senja.

– Et flott nordlysbilde hvor stjernehimmelen kommer tydelig fram sammen med nordlyset. Fotografen har valgt et fint utsnitt med plasseringen av fjellene, slik at nordlyset kommer fint fram, forteller juryen.

Hver vinner av årsklassene får fotoboka «Wildlife Photographer of the Year Portfolio 25» og ei T-skjorte fra museet. Vinneren av beste mørketidsbildet får i tillegg et årskort til Tromsø Museum.