Det forteller Peter Larsson, forretningsutvikler og prosjektleder ved Norrbottens Handelskammare i Luleå.

Larsson er i Tromsø for å informere byens byggebransje om hvilke prosjekter som er i emning i vårt naboland.

– Eksempelvis skal både byene Kiruna og Gällivare gjennomføre enorme byutviklingsprosjekter, i tillegg kommer massiv boligbygging i Luleå, Piteå og Boden, forteller han til iTromsø.

Boliger til 10.000

For å illustrere størrelsesordenen på prosjektene så kan nevnes at store deler av Kiruna by skal rives og flyttes for å gi plass til en ny gruve.

– I Luleå skal man i løpet av de neste årene bygge boliger for 10.000 nye innbyggere, sier Larsson.

Dessuten er det store investeringer på gang innenfor andre sektorer.

– Det skal investeres i turisme, i romindustrien, i gruveindustrien og i dataindustrien, sier Larsson.

Det sier seg selv at det verken finnes entreprenører eller bygningsarbeidere nok i et fylke som har 250.000 innbyggere – og derfor er presset i byggebransjen glohett.

Må importere

– Fram til nå har mange av de store prosjektene blitt tatt hånd om av de store, nasjonale svenske entreprenørselskapene, men vi trenger mer kapasitet fremover, sier Larsson.

Og da må man se andre steder enn sørover i Sverige.

– Vi ønsker derfor at norske entreprenører og norske selskaper kommer til oss, sier Larsson.

Til tross for at Norge er et høykostland tror han likevel at norske entreprenører vil stille sterkt.

Lokal kompetanse

– Absolutt. Her oppe har vi en kompetanse som ikke finnes andre steder, vi vet hvordan det er å jobbe på Nordkalotten og hva som kreves, sier han.

Derfor er ikke pris på arbeidskraft den viktigste faktoren når kontraktene skal skrives.

– Det handler like mye om kompetanse på planlegging, regulering og prosjektledelse. Da er norske selskaper konkurransekraftige, sier han.

Samlet bransje

BYGGEBØRS: Et 60-tall representanter fra byggebransjen i Tromsø lyttet til hvilke planer de store offentlige eiendomsaktørene ønsker å få gjennomført de neste årene. Foto: Christer Pedersen

Larsson budskap ble lagt fram for en samlet byggebransje i Tromsø på den såkalte "Byggebørsen" i regi av Næringsforeningen i Tromsøregionen.

På Byggebørsen presenterer de store offentlige aktørene som Statsbygg, fylkeskommunen og kommunen sine kommende prosjekter i Tromsø, forteller direktør i Næringsforeningen, Nils Kristian Sørheim Nilsen.

Realistisk å dra over grensen

REALISME: Ifølge direktør i Næringsforeningen i Tromsøregionen, Nils Kristian Sørheim Nilsen, er det fullt mulig for nordnorske entreprenører å delta i prosjekter på svensk side Foto: Christer Pedersen

Han tror at en utvidelse av territoriet til også å gjelde Sverige er noe byggebransjen vil klare å håndtere.

Han mener at det er realistisk å tenke seg en nordnorsk eksport til nabofylket på svensk side.

– Vi er konkurransedyktige, og nordnorske entreprenører kan ta større oppdrag i Sverige, sier han.

Kan skaffe oppdrag nå

Peter Larsson sier at det allerede nå er store muligheter for norske selskaper som vil skaffe seg oppdrag på andre siden av grensen. Det er etablert et formelt samarbeidsorgan mellom næringsorganisasjoner i de tre nordiske landene her oppe.

Via Handelskamrene i Norrbotten og Oulo på svensk og finsk side, og Bedriftskompetanse i Norge kan entreprenører skaffe seg kontakter for å kunne delta i anbudskonkurranser i nabolandene.