Klubben har nemlig startet opp åpen dag i sine lokaler på Veitasenteret. Hver onsdag kan alle som måtte ønske ta turen innom for å teste sjakkunnskapene dine.

– Vi har åpent for alle hver onsdag fra klokken 18.30. Hovedfokuset vårt er på det sosiale, og det at alle skal få en fin introduksjon til sporten og sjakkmiljøet, sier Jan Berglund, leder i Tromsø sjakklubb.

De startet med åpen dag 11. januar i år, og på de to første onsdagene har klubben fått femten nye spillere innom. Syv av dem har tatt neste steg og meldt seg inn klubben.

– Jeg prøvde meg på den første onsdagen det var åpen dag, og jeg ble medlem med engang. Jeg tror det er akkurat dette som må til for å rekruttere flere spillere, sier Kristoffer Johansen (18).

Magnus Carlsen-effekten

Verdens beste sjakkspiller, Magnus Carlsen, har de siste årene vært med å øke sjakkinteressen til nordmenn. Med hjelp fra solide TV-sendinger fra NRK – og den berømte pila – har sporten for alvor tatt plass i de norske hjem.

– Hver gang det har vært VM i sjakk med Magnus Carlsen, har jeg begynt å spille litt. Det er nok Carlsen-effekten som fikk meg interessert. Hadde det ikke vært for sendingene, ville jeg nok ikke begynt å spille, sier Johansen.

18-åringen har spilt sjakk av og på i tre år, men det er ikke før han begynte i en klubb at han virkelig fikk kjenne på gleden med sporten.

– Jeg oppfordrer alle som syns det har vært artig å følge Magnus Carlsen til å prøve seg. Sjakk er utrolig artig, sier han.

Øker tilbudet

2016 var et labert år for Tromsø sjakklubb. De har ikke hatt optimale klubblokaler, og en dalende kurve rundt interessen for klubben.

– Vi har endelig muligheten til å satse, og da ønsker vi å gjøre det. Etter at vi fikk nye lokaler på Veitasenteret, har vi fått muligheter og ressurser til å øke sjakktilbudet for alle, sier Berglund.

I Vetia-lokalene spiller det sjakk flere dager i uken. Nå er altså onsdagen satt av til åpen dag, hvor både nye og gamle medlemmer er velkommen. Torsdagene er foreløpig forbeholdt klubbens medlemmer.

– Med åpen dag, så gir det også klubbens medlemmer en ekstra dag med sjakk. De kan spille litt mer uhøytidelig enn under andre dager, sier lederen i sjakklubben.

Sosialt tilbud

Kristoffer Johansen tror ikke han blir den neste Magnus Carlsen, men han trekker fram at klubben tar imot alle uansett nivå.

– Det sosiale er også veldig bra. Alle er hyggelig og snakker med alle. Jeg har fått en veldig fin velkomst her, forteller han.

Når Tromsø sjakklubb samles varierer de mellom alle typer sjakk og spiller lynsjakk, hurtigsjakk, langsjakk og andre turneringer.

– Denne onsdagen spilte vi lynsjakk, men neste onsdag skal vi spille bulletsjakk. Dette er en absurd form for sjakk med kun ett minutts betenkningstid, og du får bare ett sekund ekstra per trekk, sier lederen.

Ny ved bordet: Kristoffer Johansen (18) har som mange andre fått øynene opp for sjakk etter Magnus Carlsens resultater. Etter å ha deltatt på Tromsø sjakklubbs åpne dag, har han selv blitt medlem av klubben. FOTO: Michael Jensen.