Våren 2016 ble minst fem eksamener annullert ved UiT. Nå rammer en ny feil studentene som skulle ta en digital hjemmeeksamen i «FYS-0001 Brukerkurs» i fysikk i desember i fjor. Torsdag denne uken fikk de 44 studentene som er rammet beskjed om at den var annullert.

– Vi ble gjort oppmerksom på en mulig feil ved gjennomføringen av eksamen gjennom en varsling før jul, og har jobbet en stund med å rulle opp saken og med å gå gjennom loggene våre for å finne ut av hva som har skjedd, forklarer Morten Hald, dekan ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi.

Ny programvare

beklager: Morten Hald, dekan ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi beklager ovenfor studentene (til høyre i bildet, kan croppes ut?)

Eksamensoppgaven ble gjort tilgjengelig elektronisk for studentene tre dager før eksamen skulle starte.

– Vi beklager sterkt at dette har skjedd og vi tar fullt ansvar. Dette skulle aldri ha skjedd, men vi tar nå grep for å sørge for at det ikke skjer igjen senere. Vi tok i bruk et helt nytt verktøy under gjennomføringen av den aktuelle eksamenen, og har misforstått brukerveiledningen av programvaren slik at vi ikke klarte å forstå at oppgaven ble gjort tilgjengelig med en gang vi lastet den opp. Vi skulle nok hatt mer øvelse og bedre opplæring før vi tok programmet i bruk, men brukerveiledningen gjorde det umulig å forstå at noe slikt kunne skje, sier Hald.

Får repetisjonskurs

De 44 studentene tilhører flere forskjellige studieløp, og det vil bli satt en ny dato for eksamen etter dialog med studentene en gang mellom uke 9–11.

– Vi må nesten bare gjøre det beste ut av det beklagelige som har skjedd, og for å avbøte for noe av ulempene dette forårsaker for studentene vil vi tilby oppfriskningskurs i eksamensmaterialet for de det gjelder. Vi vil også forbedre våre egne prosedyrer og involverte flere folk i prosessen, slik at vi er unngår slike feil igjen, sier Hald.