I en artikkel i tidsskriftet Nature Medicine har forskere kommet fram til at koffeinholdige drikker kanskje kan motvirke sykdommene som kommer med alderen.

– Det er godt kjent at koffeininntak henger sammen med langt liv. Det har mange studier vist. Nå har vi funnet en mulig årsak, sier hovedforfatter David Furman fra Stanford Institute for Immunity, Transplantation and Infection til Stanford Medicine News Center.

Kaffe forlenger livet

Han henviser deriblant til en metastudie fra 2014 som gikk gjennom resultater helt tilbake til 1966. Den slo fast at kaffe forlenger livet.

– Studien vår viser at betennelsesprosessene som er assosiert med aldring, og som har direkte innflytelse på hjerte/kar-sykdommer, faktisk kan bekjempes målrettet, sier Mark Davis, som er forsker fra samme institutt.

Hjelper mot Alzheimer

Den nye studien viser nemlig at koffein demper betennelser.

En av sykdommene knyttet til betennelser, er Alzheimer. Forskere er fremdeles usikre på hva som forårsaker sykdommen, men karakteristisk for sen Alzheimer, er blant annet betennelse i hjernen. Den kan være utløst av en infeksjon i hjernen eller andre deler av kroppen.

Ettersom kaffe demper slike betennelser, kan det på så måte være med på å forebygge mot demenssykdommen.

– Ingen mirakelkur

Selv om kaffe ser ut til å ha flere helsebringende effekter, er det langt fra noen mirakelkur.

– Vi har jo drukket kaffe i mange år, og mange av oss blir likevel syke. Sammenhengen må undersøkes videre før vi kan si om det kan brukes i behandling og forebyggelse, sier Thomas Vorup-Jensen, professor på Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet.