På fiskebrukets kai i Løksfjord står Johnny Caspersen med en kniv og en hvit plastbolle i høyrehånden. Råfisklagets styreleder er fra Rebbenesøya. Nå er han på hjemtraktene og på utkikk etter å få skåret seg torskekjaker.

Ved kai losser sjarken «Cardinal» som Johnny og broren Kjell eier sammen. Fisket har vært knallbra de siste årene også for brødreparet. Båten omsatte for oppunder fire millioner kroner i fjor.

– I 2016 ble det omsatt hvitfisk for 11,5 milliarder kroner i Råfisklagets nedslagsfelt – fra russegrensa til og med Nordmøre. I 2015 var tallet 9,7 milliarder, poengterer Caspersen.

20 båter i hjemflåten

Med rundt 20 båter i hjemmeflåten er den totale omsetningen i fiskeriene på over 110 millioner kroner årlig på Rebbenesøy. Det er på ei øy med 65 innbyggere.

Det gir en omsetning på 1,7 millioner kroner per øyboer årlig.

Mest går som saltfisk

Løksfjord AS selger 40 prosent av fisken fersk på is. Når prisene begynner å falle, dreier produksjonen over til saltfisk.

Gjennom eksportør selges fisken til Spania og England. Dermed putter spanjoler og engelskmenn penger inn i Tromsø-økonomien gjennom fiskerne og mottaket i Løksfjord.

ARBEIDSINTENSIV: Her skjæres det torsketunger på bruket i Løksfjord. Styreleder i Råfisklaget Johnny Caspersen i midten. Foto: Ronald Johansen / iTromsø
YTTERSIDA: Det tar i underkant av halvannen time å komme seg fra Tromsø til Rebbenesøya. Foto: iTromsø/Google