iTromsø snakket før helgen med Olje- og gassdirektøren, og da han ble utfordret på hvor realistisk det var å se for seg et en politisk enighet om konsekvensutredning, påpekte han at det er ei utfordring at 85 prosent av Stortinget er for dette, men at man likevel ikke får det til på grunn av de resterende 15 prosentene – hovedsakelig SV, KrF, Venstre og MDG.

– Det er helt rett at det er et demokratisk problem, men problemet er heller at så mange på Stortinget er for. De nyeste meningsmålingene ser at det er stor motstand mot oljeboring i Nord-Norge, samtidig som alle kommunene i Lofoten har sagt nei til konsekvensutredning. Der det problematisk at det er så stor avstand mellom folkets representanter på Stortinget og folket for øvrig, sier medie- og informasjonsansvarlig i Folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Bent Bakkan.

– Flertall ikke god nok grunn

I en relativt fersk meningsmåling fra slutten av desember, utført av Sentio på vegne av Klassekampen, svarer 49,6 prosent nei til oljeboring i LoVeSe-områdene, mens 15 prosent ikke har gjort seg opp en mening. I Nord-Norge er motstanden sterkest, hvor hele 56,9 prosent er negative.

– At det er flertall på Stortinget er ikke grunn nok til å gå inn for å konsekvensutrede områdene, og det tror jeg flere ser nå, sier leder av folkeaksjonen, SV-politiker Wenche Cumming, og fortsetter:

– Vi har hatt lignende situasjoner før, hvor folket og Stortinget har vært skilte – Alta-saken og i EU-saken, blant annet, sier hun.

Svært mange er negative

FLERE MOT: Torgeir Knag Fylkesnes (SV) sier at det virkelige demokratiske problemet hadde vært om Stortinget vedtok noe majoriteten av folket var mot.

Cummings får støtte fra partifelle og stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes.

– Det som virkelig ville vært et demokratisk problem, er om Stortinget vedtok noe folket var imot. Schjøtt-Pedersen snakker om demokrati uten å nevne folket, sier han.

Per dags dato er Norges Fiskarlag, Norges Kystfiskarlag, havfiskeflåtens organisasjon Fiskebåt, Sjømat Norge, ni av ti reiselivsbedrifter i Lofoten, Polarinstituttet, Havforskningsinstituttet, Fiskeridirektoratet, Miljødirektoratet, Klima- og forurensningsdirektoratet, Direktoratet for naturforvaltning, alle natur- og miljøorganisasjoner, Norsk Ornitologisk Forening og flere av LO-forbundene motstandere av åpning av LoVeSe.

– Det sier noe om hvor saken står. Man bør særlig lytte når tunge kunnskapsinstitusjoner som Polarinstituttet, Havforskningsinstituttet og direktoratene sier nei, sier Fylkesnes.

iTromsø har forsøkt å få Schjøtt-Pedersen til å kommentere saken, men han har sittet opptatt i et møte med styret i Norsk olje og gass hele mandag.